Cezaevinde kadın olmak ve cezaevinin kadın bakış açısıyla sosyolojik değerlendirmesi: Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi örneği
Sociological analysis of being a woman in prison and evaluation of prison from a woman perspective: A case study in closed Woman Prison in Sincan Prison Campus, Ankara, Turkey
- Tez No: 249248
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY ÇABUK KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kadın, Cezaevi, Tutuklu ve Hükümlü, Cezaevi Yaşamı, Cezaevi Koşulları, Turkey, Women, Prison, Detainee and Prisoner, Prison Life, Prison Conditions
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu tez, Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda, `Yargının Modernleşmesi ve Ceza Reformu Projesi' kapsamında gerçekleştirilen iyileştirme çalışmalarına karşın kadınların halen erkek mahkûm ve tutukluların ihtiyaçlarına karşılık verebilecek şekilde inşa edildiği vurgulanan cezaevlerinde hangi koşullarda yaşadıkları ve bu koşulları kendilerinin nasıl değerlendirdiklerini problematize etmektedir. Tez, öncelikli olarak, Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda hükümlü ve tutuklu olarak cezalarının infazı gerçekleştirilmekte olan kadınlarla görüşülerek, cezaevlerindeki yaşam standartlarını belirleyebilmeyi ve kendilerinin bu standartları nasıl değerlendirdiklerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Buna ek olarak da kadınların ceza infaz sürecinde, Türkiye'de `Yargının Modernleşmesi ve Ceza Reformu Projesi' kapsamında, fiziksel ve sosyal anlamda, yeniden yapılandırılan cezaevlerinde kendilerini kadın olarak nasıl var ettiklerini araştırmayı amaçlamaktadır.Tez, Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda 65 kişilik bir örneklem ile gerçekleştirilmiştir. Alan çalışması 56 kadın mahkûm ve tutuklu ile yapılan anket çalışması ve 9 mahkûm ve tutuklu ile yapılan derinlemesine mülakatlarla gerçekleştirilmiştir.Tez yedi bölümden oluşmaktadır. Giriş olan ilk bölümünde konunun seçimini etkileyen faktörler, kadın cezaevleri konusundaki yeni fikirlere yer verilmiştir. Buna ek olarak Araştırmanın konusunun, probleminin, amaçlarının, öneminin, sınırlılıklarının anlatıldığı ilk bölümde son olarak araştırmanın uygulama aşamasında kullanılan veri toplama tekniklerine ve araştırmanın örneklemine de değinilmiştir. Bir sonraki kavramlar ve kuramsal çerçeveden bahsedilmiştir. Bu bölümde cezaevi yaşamıyla ilgili genel bakışlarına ve ardından kadının kapatılmasına genel bakış açılarına yer verilmiştir. Son olarak, ikinci bölümde Türkiye'deki genel suçluluğun ve kadın suçluluğunun yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, suç türü ve medeni durumlara bağlı olarak değerlendirilmesine yer verilmiştir. Çalışmanın önemli kavramlarından birisi olan cezaevlerinin dünyadaki tarihsel gelişimine yer verilen üçüncü bölümü; Türkiye'de ve dünyadaki cezaevlerinin tarihsel gelişimleri, Türkiye'deki ceza hukuk sisteminin ve cezaevlerinin tarihsel dönüşümleri üzerine açıklayıcı bilgiler oluşturmaktadır. Dördüncü bölümde ise Ankara Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda gerçekleştirilen araştırmanın bulgularının açıklanması ve bu bulguların değerlendirilmesi yapılmıştır. Son bölüm olan beşinci bölüm ise sonuç ve öneriler kısmıdır.
Özet (Çeviri)
Although the rehabilitation facilities, as part of `Modernization of Judgement and Penal Reform Project? efforts to present better conditions to the prisoners; women prisoners are being obliged to live in prisons that are built depending on the basic needs of male prisoners. In the present case this thesis problematizes the women prisoners? living conditions and their evaluation about these conditions. First of all, this thesis aims to introduce the living standards of and how the women prisoners assess these conditions in Closed Woman Prison in Sincan Prison Campus, through the medium of the interviews and questionnaires applied to women prisoners. In addition to these, the study also aims to reveal how women maintain their womanish lives in the socially and physically reconstructed prisons under the within the context of `Modernization of Judgement and Penal Reform Project?.Thesis? field study has been conducted with the help of 65 women prisoners and detainees. During the field study performed with 56 questionnaires and 9 in-depth interviews which are carried out with the prisoners and detainees.There are six chapters in this thesis. The introductory first chapter which gives a brief knowledge of criminological and sociological explanation of the crime and of the sociological theories tries to explain the crime phenomena; is followed by the second chapter on the historical background of the prisons. The third chapter explains the historical developments of the prison systems and criminal law in Turkey; while the fourth chapter gives a brief knowledge of women criminalities and imprisonments of the women. The fifth chapter presents the executed research?s problem, its aims, its importance and restraints; and explains the population and sample of the research while explaining the methodology of the research. The following sixth chapter covers the debates about the findings of the research. And the seventh chapter is the conclusion.