İmalat sektöründe dış kaynak kullanımı:Şanlıurfa ili örneği
Manufacturing sector outsourcing: Şanlıurfa province example
- Tez No: 564540
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİT KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Kaynak Kullanımı, Öz Yetenek, Uzman İşletme, Sanayi, Küçülme, Outsourcing, Self Ability, Expert Business, Industry, Downsizing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Globalleşmenin etkisiyle özelikle 20. Yüzyılın ikinci yarısından sonra pazarda yaşanan gelişmeler sayesinde hız kazanma, esneklik, maliyet avantajı sağlama, rekabet avantajı sağlama, verimlilik arttırma, etkinlik gibi kavramların önemi giderek artmıştır. İşletmeler devamlılığını sürdürebilme adına bu gibi kavramları anlamaya ve kendi bünyelerinde uygulamaya çalışmışlardır. İşletmelerin bu kavramları uygulama esnasında çeşitli yöntemlere başvurmuşlardır. İşletmeler kendini analiz etmeye başlamış hangi yöntemlerin uygulanabilir hangilerinin uygulanamaz olduğunu ortaya koymaya başlamıştır. Bu yöntemleri uygulama esnasında işletmeler kendi öz yeteneklerine yani temel yeteneklere odaklanmasıyla, temel yetenekleri dışında kalan faaliyetlerini tedarikçi işletmelerle işbirliği halinde temin etmesi dış kaynak kullanımı kavramını ortaya çıkarmıştır. 1980'lerden sonra işletmelere rekabet avantajı sağlamaya yönelik yeni yöntem, beceriler ve stratejik politikalar geliştirilmiştir. Bu yöntem ve teoriler çoğunlukla öz yeteneklere, kaynaklara ve örgütsel öğrenmeye dayanmaktadır. Kaynak temelli yöntemler, finans, muhasebe, insan kaynakları ve benzeri idari süreçleri, işletmelerin temel yetenekleri ve ana faaliyetleri dışındaki dış kaynaklara aktararak serbest çalışmaya odaklanmıştır. İşletmeler açısından bu durum kaynak tasarrufunun yanı sıra büyük ölçüde zaman tasarrufu, maliyetlerin azalması gibi faydalar sağlamaktadır. Bu faydalar ışığında işletmeler yeni bakış açıları kazanarak rekabet anlamında performans ölçme ve performans geliştirmeye yönelik farklı yaklaşımlar geliştirilmiştir. Bu yaklaşımlar biri de dış kaynak kullanım kavramıdır. Dış kaynak kullanımı kavramını günümüzdeki işletmelerin neredeyse tamamına yakını ya bu kavramı bilmekte ya da bu kavramı kendi işletmelerinde yöntem olarak kullanmaktadır. Dış kaynak kullanımı iş dünyasında giderek önemli bir gelmeye devam etmektedir. Ayrıca akademik çevre de bu kavramı anlama çalışmış ve son yıllarda da daha fazla çalışmalarında yer vermiştir. Bu çalışmada dış kaynak kullanımı kavramı açılanmaya çalışılmıştır. İmalat sanayinin gelişimi ve Şanlıurfa ilinde bulunan işletmelerin dış kaynak kullanımı hakkında bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca imalat işletmelerine bazı öneriler de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance of concepts such as gaining speed, flexibility, providing cost advantage, providing competitive advantage, increasing efficiency and efficiency have increased with the effect of globalization, especially after the second half of the 20th century. In order to maintain their continuity, the enterprises have tried to understand and apply these concepts. Businesses have applied various methods to implement these concepts. The enterprises have begun to analyze themselves which methods are applicable and which are not applicable. During the implementation of these methods, enterprises focused on their own capabilities, basic capabilities, and their activities other than their basic abilities in cooperation with the supplier companies have revealed the concept of outsourcing. After the 1980s, new methods, skills and strategic moves to provide competitive advantage have been developed. These methods and theories are mostly based on self-efficacy, resources and organizational learning. Resource-based methods, have focused on self-employment by transferring finance, accounting, human resources and similar administrative processes to the external resources, which are outside the core capabilities and main activities of the enterprises. In terms of business, this situation provides benefits such as saving time and saving costs. In light of these benefits, different approaches to performance measurement and performance improvement have been developed by acquiring new perspectives. One of these approaches is the concept of outsourcing. Nearly almost all of today's enterprises use the concept of outsourcing to know this concept or use this concept as a method in their own enterprises. Outsourcing is increasingly important in the business world. In addition, the academic environment has also worked to understand this concept and in recent years has also involved in more studies. In this study, the concept of outsourcing has been tried to explained. The development of the manufacturing industry and the information about the outsoursing of the enterprises in the province of Şanlıurfa are included. In addition, some suggestions are given to the manufacturing companies.