Dostoyevsky's use of the other in search of the self
Dostoyevsky'nin öz arayışında ötekinin kullanımı
- Tez No: 564568
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERAH İNCESU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: öz/öteki ilintisi, iç ve dış öteki, benlik, ulusal kimlik, Dostoyevski, tüminsan, evrensel kardeşlik, self/other nexus, external and internal other, self, national identity, Dostoevsky, pan-human, universal brotherhood
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, Rusya'nın benlik algısını ve Rusluğun kurulmasında ötekinin rolünü araştırmaktır. Odağa, Rusya'nın Janus yüzlü ikilemli ve kapsamlı doğasını Rus ulusal kimliğinin kurucu nitelikleri olarak yorumlayan Fyodor Dostoyevski konulmuştur. Iver Neumann'ın öz/öteki ilintisi kavramı ve Mikhail Bakhtin'in Dostoyevski'nin romanlarına polifonik ve diyalojik olarak bakışı tezin kuramsal temeli olarak belirlenmekle birlikte, Dostoyevski'nin ulusal benliği bulmada öteki kullanımını incelemek hedeflenmiştir. Bunu başarmak maksadı ile, ulusal kimliği inşa etmekte kullanılan ben/öteki ilinti türlerini sergilemek için yazarın romanlarından bazılarını ele alıyoruz. İnceleme, Dostoyevski'nin öz arayışında, Avrupalılar (baskın öteki) ve Osmanlılar (genel öteki) olarak kişileştirilmiş dış ötekini, Rus halkının (sosyal öteki), Rus İmparatorluğu'nun Ortodoks olmayan üyelerinin (dini öteki), ve Yaratıcıya inanmayan (dinsiz öteki) sınıflamalarıyla iç ötekini temsil ettiğini ortaya koyuyor. Romanlarından alınan örnekler, yazarın kurgusunda yabancılaşmış ve bölünmüş Rus benliğinin bütünlüğünün yeniden nasıl sağladığını ve Rus algısının yabancı bir milliyeti kendi içinde yeniden var etmek, farklı halkların davranışlarını kavramak, onların farklılıklarını anlayışla karşılamak ve onlarla uzlaştırmak, ırk ayrımcılığı olmadan çelişkileri ortadan kaldırmak ve kardeş sevgisinde birleşme yeteneğine dayanarak nasıl bir Rus kimliği tanımladığını göstermektedirler. Bu tutuma dayanmakla Dostoyevski, ötekine kardeş sevgisi duyabilen, milliyetiyle gurur duyan gerçek bir Hıristiyan, hem dıştaki hem içteki ötekine başka bir öz olarak bakabilen vsechelovek (tüminsan) imgesini yaratır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore Russia's perception of the self and the role of the other in the establishment of Russianness. The central focus is made on the person who interpreted Russia's Janus-faced nature, duality and broadness as constitutive qualities of Russian national identity - Fyodor Dostoevsky. The theoretical foundation of the dissertation is Iver Neumann's concept of the self/other nexus and Mikhail Bakhtin's vision on Dostoevsky's works as polyphonic and dialogical. To examine Dostoevsky's use of the other in search of the self we address some of Dostoevskys novels to elaborate on the types of the self/other nexus he used to construct national identity. The analysis reveals that Dostoevsky's search of the self engages images of the external other personified in Europeans (dominant other) and Ottomans (common other), and the internal other represented by the Russian peasants (social other), non-Orthodox members (religious other) of the Russian Empire, and disbelievers in general (non-religious other). Examples taken from the novels demonstrate how Dostoevsky used the alienated and split Russian self and various types of the other to reestablish the Russian nation's integrity and define a national and universal identity based on the ability of the Russian soul to reincarnate in itself an alien nationality, comprehend the manners of different peoples, excuse and reconcile differences, eliminate all their contradictions without any racial discrimination and unite in brotherly love. Relying on these practices Dostoevsky creates the image of vsechelovek (pan-human) capable of brotherly love for the other, a true Christian proud of his nationality and someone who looks at the other, both internal and external, as another equal self.