Kitosan oligosakkarit uygulanan diyabetik ve non-diyabetik ratların bağırsaklarında PCNA, PYY ve cckar dağılımının immunohistokimyasal olarak incelenmesi
Immunohistochemical investigation of distribution of PCNA, PYY and cckar in diabetic and non-diabetic rats applied by chitosan oligosaccaritis
- Tez No: 564691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY DEPREM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: CCKAR, Diyabet, KOS, PCNA, PYY, CCKAR, COS, Diabetes, PCNA, PYY
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada Kitosan oligosakkarit uygulanan diyabetik ve non-diyabetik ratların bağırsaklarında PCNA, PYY ve CCKAR dağılımının immunohistkimyasal olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 30 adet Spraque Dawley rat, kontrol, sham, diyabet, KOS ve diyabet+KOS olarak 6'şarlı gruplara ayrıldı. Deneme gruplarındaki 12 rata 50 mg/kg STZ uygulandı. Kan-glikoz düzeyi 250 mg/dl olan ratlar diyabetik kabul edildi. Diyabet olduğu teyit edilen 6 rata 500 mg/kg KOS 14 gün boyunca oral gavajla verildi. İnce bağırsak dokusunun histolojisini incelemek için H&E, PAS ve Crossman'ın üçlü boyamaları yapıldı. Ayrıca gruplardaki hayvanların İnce bağırsaklarında PCNA, PYY ve CCKAR seviyeleri immunohistokimyasal yöntemle İncelendi. Çalışmada diyabetik ratların canlı ağırlığının azaldığı tespit edildi. Diyabet ve diyabet+KOS gruplarının duodenum dokusunda villus uzunluklarını arttığı belirlendi. PCNA immunoreaktivitesinin tüm doku ve gruplarda kript epitellerinde yoğun olduğu gözlendi. PYY immunoreaktivitesinin lamina epitelyalis hücrelerinde ve lamina propriya ile submukoza bağ doku hücrelerinde olduğu bulundu. CCKAR immunoreaktivitesinin lamina propriya ve submukoza bağ doku hücrelerinde, bazı kas doku hücrelerinde olduğu tespit edildi. Yapılan bu çalışmada diyabetik canlılarda KOS uygulanması ile ince bağırsak dokusunda histolojik olarak oluşan değişiklikler incelendi. Aynı zamanda diyabetin, ratların ince bağırsak dokusundaki PCNA immunoreaktivitesi ve gastrointestinal hormonlar olan PYY ile CCKAR'nin immunoreaktivitesinde oluşturduğu değişiklikler incelendi. Günümüzde hala en çok çalışılan hastalıklardan biri olan diyabetes mellitus ile ilgili yaptığımız bu çalışmada elde edilen verilerin, diyabetin ince bağırsaktaki etkileri ve bu etkileri azaltmak için KOS kullanımı etkisinin daha fazla incelenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the distribution of PCNA, PYY and CCKAR in the intestines of diabetic and non-diabetic rats treated with Chitosan oligosaccharide. In the study, 30 Spraque Dawley rats were divided into 6 groups as rat, control, sham, diabetes, COS and diabetes + KOS. 50 mg/kg STZ was applied to 12 rats in the experimental groups. Rats with blood-glucose levels higher than 250 mg/dl have been deemed diabetic. 500 mg/kg COS was given for 6 rats throughout 14 days with oral gavage. To examine the histology of the small intestine tissue, H&E, PAS and Crossman triple staining was performed. In addition, PCNA, PYY and CCKAR levels in small intestines of animals in groups were examined by immunohistochemical method. In this study, it has been found that live weight decreased in the diabetic group. It was determined that the length of the villus was increased in the duodenum tissue of diabetes and diabetes + KOS groups. PCNA immunoreactivity was observed in crypt epithelium in all tissues and groups. PYY immunoreactivity was found in lamina epithelial cells and lamina propria and submucosa connective tissue cells. CCKAR immunoreactivity was found in lamina propria and submucosa connective tissue cells and some muscle tissue cells. In this study, histological changes in small intestine tissue were examined by application of KOS in diabetic organisms. In addition, PCNA immunoreactivity in the small intestine of rats and changes in the immunoreactivity of CCKAR and PYY, which are gastrointestinal hormones, were investigated. We believe that the data obtained in this study about diabetes mellitus, which is still one of the most studied diseases, needs to be further studied the effects of diabetes on the small intestine and the effect of using KOS to reduce these effects.