Kitosan oligosakkarit uygulanan diyabetik ve nondiyabetik ratların karaciğer dokusunda Smad3 ve Smad7' nin immünohistokimyasal lokalizasyonu
Immunohistochemical localization of Smad3 and Smad7 in liver tissue of diabetic and nondiabetic rats administered chitosan oligosaccharide
  1. Tez No: 859408
  2. Yazar: TUGAY ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY DEPREM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Kitosan Oligosakkarit (KOS), Diyabet, Karaciğer, Smad3, Smad7, Chitosan Oligosaccharide (COS), Diabetes, Liver, Smad3, Smad7
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Kitosan Oligosakkarit Uygulanan Diyabetik ve Nondiyabetik Ratların Karaciğer Dokusunda Smad3 ve Smad7' nin İmmünohistokimyasal Lokalizasyonu Çalışmamızda Kitosan Oligosakkarit (KOS) uygulanan diyabetik ve diyabetik olmayan ratların karaciğer dokusunda Smad3 ve Smad7' nin immünohistokimyasal lokalizasyonun incelenmesi amaçlandı. Çalışmamızda 24 adet erkek Spraque Dawley cinsi rat kullanıldı. Ratlar kontrol, KOS, diyabet ve KOS+diyabet olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Diyabet ve KOS+diyabet gruplarındaki ratlara 50 mg/kg STZ (streptozotosin) intraperitoneal yolla uygulandı. Kan-glikoz değeri 250 mg/ml ve üzerinde olan ratlar diyabet kabul edildi. Diyabet kesinleştikten sonra KOS ve KOS+diyabet gruplarındaki ratlara 500 mg/kg KOS oral gavaj yoluyla 14 gün süreyle uygulandı. Karaciğer kesitlerini histolojik olarak incelemek için Triple, PAS ve H&E boyama yöntemleri kullanıldı. İmmünoreaktivitenin tespiti için Avidin-Biotin-Peroksidaz (ABC) kompleksi uygulandı. Histolojik olarak yapılan incelemelerde kontrol ve KOS gruplarındaki ratların karaciğer dokularındaki yapılar benzer durumda ve normal histolojik yapıda olduğu saptandı. Diyabet grubundaki karaciğer dokularında vena sentralis ve çevresinde, remark kordonlarında, kiernan aralığında, hepatositlerde ve diğer hücrelerde yapısal bozulmalar tespit edildi. KOS+diyabet grubundaki karaciğer dokularında ise diyabet grubuna göre hücre ve dokularda yer yer düzelmeler olduğu gözlemlendi. İmmünohistokimyasal incelemelerde Smad3 ve Smad7' nin tüm gruplardaki dokularda immünoreaktivite gösterdiği tespit edildi. Kiernan aralığındaki yapılarda, vena sentraliste, hepatositlerde immünoreaktivite kontrol ve KOS gruplarında yoğun bir şekilde görülürken, diyabet grubunda yoğunluğun belirgin bir şekilde azaldığı tespit edildi. KOS+diyabet grubunda ise diyabet grubuna göre immünoreaktivite yoğunluğunda artış gözlemlendi. Sonuç olarak diyabette KOS kullanımının karaciğerde Smad3 ve Smad7 aktivitesini olumlu yönde etkilediği görüldü. Diyabetin karaciğerdeki etki ve komplikasyonları hakkında KOS kullanımının süre ve yöntem yönü ile daha ayrıntılı çalışılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Immunohistochemical Localization of Smad3 and Smad7 in Liver Tissue of Diabetic and Nondiabetic Rats Administered Chitosan Oligosaccharide The aim of our study was to investigate the immunohistochemical localization of Smad3 and Smad7 in the liver tissue of diabetic and non-diabetic rats treated with Chitosan Oligosaccharide (COS). In our study, 24 male Spraque Dawley rats were used. The rats were divided into 4 groups as control, COS, diabetes and COS+diabetes. In the diabetes and COS+diabetes groups, 50 mg/kg STZ (streptozotocin) was administered intraperitoneally. Rats with a blood-glucose value of 250 mg/ml and above were considered to have diabetes. After diabetes was confirmed, rats in COS and COS+diabetes groups were administered 500 mg/kg COS by oral gavage for 14 days. Triple, PAS and H&E staining methods were used to histologically examine the liver sections. Avidin-Biotin-Peroxidase (ABC) complex was applied for the detection of immunoreactivity. Histologically, the liver tissues of the rats in the control and COS groups were found to have similar structures and normal histologic structure. In the liver tissues of the diabetes group, structural deterioration was detected in and around the vena centralis, remark cords, chiernan interval, hepatocytes and other cells. In the liver tissues of the COS+diabetes group, it was observed that there were some improvements in cells and tissues compared to the diabetes group. Immunohistochemical examinations revealed that Smad3 and Smad7 showed immunoreactivity in the tissues of all groups. While immunoreactivity was intensely observed in the structures in the chiernan gap, vena centralis and hepatocytes in the control and COS groups, the intensity was significantly decreased in the diabetes group. In the COS+diabetes group, an increase in immunoreactivity intensity was observed compared to the diabetes group. In conclusion, it was observed that the use of COS in diabetes positively affected Smad3 and Smad7 activity in the liver. We think that the effects and complications of diabetes in the liver should be studied in more detail with the duration and method of COS use.