Need for new approaches in urban conservation (With special, reference to transfer of development rights)
Kentsel korumada yeni yaklaşımlara duyulan gereksinim (imar haklarının transferi kavramına referansla)
  1. Tez No: 56471
  2. Yazar: GÜNSEL ESRA ŞENOUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL TANKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, Kentsel Koruma, Tarihi Miras, İmar Haklarının Transferi vı, Conservation, Urban Conservation, Cultural Heritage, Transfer of Development Rights (TDR) IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tezin amacı Türkiye'nin koruma politikasındaki eksiklikleri ve problemleri tesbit ederek sorunların çözümüne yönelik yeni bir yaklaşım geliştirmektedir. Bu amaçla tezin birinci bölümünde koruma ve kentsel koruma kavranılan ele alınmış ve Türkiye'de tarihi dokuyu korumada karşılaşılan sorunlar belirlenmiştir. İkinci bölümde, Türkiye ve İngiltere'de ki koruma politikaları yasal, kurumsal ve fînansal açılardan incelenerek karşılaştırılmış ve iki ülkenin koruma politikalarındaki farklılıklardan yararlanılarak Türkiye'nin eksik noktalarının tesbit edilmesi amaçlanmıştır. Üçüncü bölümde Transfer Development Rights“TDR”(İmar Haklarının Transferi) programı Türkiye'nin kentsel dokusunu korumak için yeni bir model olarak irdelenmiştir. İlk olarak Türkiye'nin kültürel değerlerini korumak için neden yeni bir modele ihtiyaç duyduğu anlaşılmış, TDR hakkında detaylı bilgi verebilmek için TDR' m özellikleri sıralanmış, çeşitli amaçlarla kullanılmasıönerilmiş TDR örnekleri incelenmiştir. Bu bölümün sonunda TDR programının Türkiye için uygulanabilirliği tartışılmıştır. Bu amaçla, Türkiye'de TDR'ın gelişimi anlatıldıktan sonra, program için yasal dayanak araştırılmıştır. Tezin sonuç bölümünde, Türkiye'nin koruma uygulamalarındaki başarısızlığının ana nedenleri özetlenmiştir. Daha sonra koruma bilincinin yayılması, kentsel korumadan sorumlu kuruluşların iyileştirilmesi ve koruma yasasının yeniden ele alınması son olarakta kentsel korumanın ekonomik sorunlarının çözümüne yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to determine Turkey's deficiencies in conservation policies, to develop certain recommendations for solving conservation problems of the country, and to propose a model for conserving its cultural values. For this aim, in the first chapter, the meanings of conservation and urban conservation, and main conservation problems of historical buildings and areas of Turkey are given. The second chapter reveals the conservation policies of Turkey and England in terms of their laws, their organizations concerned with conservation and their expenditures on conservation. Then, the conservation policy of Turkey is compared with England's to obtain legal, organizational and financial deficiencies of Turkey. By evaluating the differences between the conservation policies of Turkey and England's, certain necessities to overcome deficiencies of Turkey in conservation are obtained, such as rearranging conservation organizations and conservation act, finding new financial resources, and encouraging voluntary organizations. iiiIn the third chapter, Transfer of Development Rights (TDR) is offered as a new instrument to conserve Turkey's built heritage. Firstly, the reason for why Turkey needs an instrument for conserving its historical buildings are explained. Second, in order to clarify what TDR is, the characteristics of TDR program are explained and some of TDR proposals are given as an example. Last of this chapter, the applicability of TDR in Turkey is discussed. For This aim, the evolution of the TDR concept in Turkey is offered and legal supports for the program are pointed out. Last of all, in the forth chapter, the main reasons for unsuccessful conservation applications are summarized. Then, in order to spread out conservation consciousness, to upgrade organizations concerned with conservation of historical values and the conservation act, and to solve economical problems of historical site, some solutions are proposed.