Dependence by directional statistics
Yönsel istatistiklerle bağımlılık
  1. Tez No: 56470
  2. Yazar: GÜÇKAN YAPAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYLAN ULA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Dependence, correlation, association, independence, circular data, directional data, mean resultant length, mean direction, von Misses distribution. xv
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
öz YONSEL İSTATİSTİKLERLE BA?IMLILIK Güçkan Yapar Doktora, İstatistik Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Tayları Ula Ortak-Tez yöneticisi: Prof. Dr. Erkan Türe Eylül 1996, 188 sayfa İkili dağılımlar ya da gözlemler için literatürde çok sayıda bağımlılık ya da ilişki ölçüsü önerilmiş ve çalışılmıştır. Tüm bu ölçütlerin ilişki belirlenmesinde yeterli bir bağımlılık ölçütü olarak bir takım eksiklikleri mevcuttur. Bu tezin amacı, en iyi bilinen diğer ölçütlerle karşılaştırıldığında, en az eksikliği bulunan yeni bir bağımlılık ölçütü sunmaktır. vİkili bağımlılık kuramının çalışmayla ilgili temel kavramları sunulmuş ve en yaygın kullanımı olan bağımlılık ölçütleri için kritik bir değerlendirme yapılmıştır. Bu çalışmadaki temel kavram, nokta çiftlerinin ortalama yönden sapması yoluyla iki değişken arasındaki ilişki ölçütleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Önerilen bağımlılık ölçütü sonuç çıkartma ve ön tahmin için kullanılabilir. Biz bu ölçütün, bir bağımlılık ölçütünün kabul edilebilir şartlarını sağladığını ve küme dışı gözlemlere dirençli olduğunu göstereceğiz. En iyi bilinen diğer mevcut ölçütlerle kıyaslamalar yapılarak, varsayımsal ve türetilmiş verilerle bazı örnekler verilmektedir. Yönsel veri analizi için en uygun istatistik ve metodolojiler bağımlılık teorisine uyarlanacaktır. Anahtar Kelimeler. Bağımlılık, ilişki, birliktelik, bağımsızlık, dairesel veri, yönsel veri, ortalama nihai uzunluk, ortalama yön, von Misses dağılımı. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEPENDENCE BY DIRECTIONAL STATISTICS Güçkan Yapar Ph.D., Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. Tayları Ula Co-Advisor: Prof. Dr. Erkan Türe September 1996, 188 pages Many measures of dependence or association for bivariate probability distributions or bivariate data have been proposed and studied in the literature. All of these measures have some shortcomings to quantify the association as a reasonable measure of dependence. The purpose of this thesis is to introduce a new measure of dependence with the fewest number of shortcomings compared to other well-known measures. 1X1The fundamental concepts and measures of the bivariate dependence theory that are relevant to the study are presented and a critical review of the most widely used dependence measures is given. The fundamental concept in this study focuses on measures of association between two variables in terms of directional variation of point pairs from the mean direction. The proposed dependence measure can be used to make inferences and predictions. We will show that this measure satisfies reasonable properties of a dependence measure and it is resistant to the outliers. The comparisons with other well known measures in current use are made and some examples given with hypothetical and simulated data. The well suited statistics and methodologies for directional data analysis will be adopted to the dependence theory.