Spor salonlarındaki insanların sağlıklı yaşam hakkındaki bilgi tutum ve davranışları
The attitude and behavior of the people in the gyms about healthy life
  1. Tez No: 564755
  2. Yazar: UMUT CANPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Destek ürünleri, düzenli egzersiz, yaşam tarzı değişikliği, Support products, regular exercise, lifestyle change
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Çalışmanın hedef kitlesi olan spor salonlarındaki 18-45 yaşları arasındaki bireylerin egzersiz yapma ve doğru beslenme hakkındaki bilgi ve deneyimlerini tespit etmek; yaşam kaliteleri ve psikolojik durumları üzerine etkilerini araştırmak çalışmanın amacıdır. Gereç ve yöntem: Çalışma 18-45 yaş arasında spor salonuna devam eden, ankete dahil olma kriterlerini taşıyan, kartopu örneklem tekniği ile seçilmiş 01.01.2019-01.05.2019 tarihleri arasında spor salonlarına giden gönüllü ve çalışmaya dahil olma kriterlerini karşılayan 200 kişi oluşturmuştur. Veriler sayı, yüzde dağılım, khi-kare ve sommers-d ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 200 kişinin yaş ortalaması 24.01±6.41, %73 ü (n=146) erkek, %93'ü (n:186) bekar, %55 (n:110) üniversite, %50,5 (n:93) geliri giderine denkti. %31,1'ne diyet önerilmiş, %27,5'u farklı yöntemlerle egzersiz denemiş, %48'nin programını spor salonundaki antrenör yapmakta, %40'ı haftada 3-4 gün egzersiz yapmakta, %34'nün bir antrenmanı 1-1,5 saat sürmekte, %50,5'nin beslenme programı olmakta, %76,7'nin özgüveninde artış olduğu, %23'ü (n:46) destek ürünü kullanmakta olduğu saptanmıştır. Spor yapma süresi, haftada kaç gün antrenman yapıldığı ile sakatlık yaşama durumları arasında; spor salonunda kas eklem sakatlığı yaşayanlar ile istirahat raporu alma arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulundu. Cinsiyet ve yaşla destek ürünü kullanımı istatistiksel anlamlılık gösterdi. Sonuç: Toplumumuzda insanlara düzenli egzersiz yapma alışkanlığı kazandırmak için spor salonları bir seçenektir. Buralarda spor yapan kişilerin; doğru egzersiz yapma, beslenme programı uygulama, destek ürünleri ve destek ürünlerinin kullanımı hakkında yeterli bilgi düzeyine sahip olmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the knowledge and experience and to investigate the effects on quality of life and psychological states of individuals between 18-45 years old in the gyms, which are the target group of the study, about exercise and proper nutrition. Materials and methods: The study consisted of 200 volunteers who attended the gymnasium between the ages of 18-45, who met the criteria for inclusion in the questionnaire, who were selected by snowball sampling technique and went to the gyms between 01.01.2019-01.05.2019. Data were evaluated by number, percentage distribution, chi-square and sommers-d. Results: The mean age of the 200 participants was 24.01±6.41, 73% (n=146) males, 93% (n:186) single, 55% (n:110) university graduate, 50.5% (n:93) income was equal to expense. 31.1% diet was recommended, 27.5% tried different methods of exercise, 48% of the program in the gym to make coaches, 40% exercise 3-4 days a week, 34% of a training lasts 1-1.5 hours, 50.5% has nutrition program, 76.7% increase in self-confidence, 23% (n:46) was found to be using support products. Duration of sports, how many days of training per week and disability were statistically significant. The relationship between resting muscular joint disability in gym and getting rest report was found to be statistically significant. Sex and age support products were found to be statistically significant. Conclusion: Gyms are an option in our society to give people the habit of regular exercise. Sports people here; they should have sufficient knowledge about proper exercise, feeding program implementation, support products and use of support products.