Lojistik köylerin gelişimi ve Türkiye'deki lojistik köylerin değerlendirilmesi
Development of freight villages and evaluati̇on of freight villages in Turkey
- Tez No: 564781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZGÜR KARAGÜLLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Yönetimi, Lojistik Köy, Logistics, Logistics Management, Freight Village
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Lojistik yönetimi, ürünlerin, hizmetlerin ve bilginin, üretildiği ilk çıkış noktası ile son kullanımının gerçekleştirildiği tüketim noktası arasındaki çift yönlü akışı ve bu akış sırasında yerine getirilmesi gereken faaliyetlerin yönetimi olarak tanımlanabilir. Lojistik askeri ihtiyaçlardan doğmasına rağmen gündelik yaşantımızın her aşamasında kendine yer edinmiştir. Özellikle küresel ticaretin vazgeçilemez unsuru olan lojistik yönetimi zor faaliyetleri içeren karmaşık bir süreçtir. Ülke ekonomilerine ve işletmelerin verimliliğine direkt olarak katkı sağlamasıyla dikkatleri ve yatırımları da üzerine çekmiştir. Lojistik sektörü teknoloji ile paralel olarak endüstri 4.0'ın da etkisiyle hızla gelişmeye ve dönüşmeye devam etmektedir. Lojistik köyler, lojistik faaliyetlerin etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için, intermodal ve multimodal taşımacılığına uygun, bu faaliyetlerin şehirlerde yarattığı olumsuz etkileri en aza indirilmesini sağlayan merkezlerdir. İlk örneklerinin Amerika'da kurulmasıyla başlayan lojistik köy uygulamaları 1960'lı yıllarla birlikte Avrupa'ya oradan da dünyaya yayılmıştır. Türkiye ise ilk lojistik köyünü 2007 yılında hizmete açmıştır. Türkiye'de devlet politikaları kapsamında 21 lojistik köy kurulması planlanmış bunlardan 9 tanesi hizmete açılmıştır. Söz konusu tez çalışmasında Türkiye'de faaliyette olan İstanbul (Halkalı), İzmit (Köseköy), Balıkesir (Gökköy), Samsun (Gelemen), Eskişehir (Hasanbey), Uşak, Denizli (Kaklık) ve Kahramanmaraş (Türkoğlu) lojistik köyleri örnek olay analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Değerlendirmede lojistik köylerin büyüklükleri, konumları, taşıma modlarıyla olan bağlantıları ve taşınan yük miktarları göz önünde bulundurulmuştur. Bu lojistik köyler bahsedilen kriterler açısından çalışmada yer alan Amerika ve Avrupa'daki lojistik köylerle ve birbirleriyle karşılaştırılmış, güçlü ve zayıf yönleri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Logistics management can be defined as the bi-directional flow of products, services and information between the first point of origin where it is produced and the point of consumption at which it is used, and the management of the activities to be fulfilled during this flow. Especially, logistics management, which is an indispensable element of global trade, is a complex process involving difficult activities. It has also attracted attention and investments by contributing directly to the economies of countries and the efficiency of the enterprises. Freight villages are suitable centers for intermodal and multimodal transportation in order to realize logistics activities effectively and efficiently and the centers that minimize the negative effects of these activities in cities. The freight village practices, which began with the establishment of the first examples in America, spread to Europe by 1960s and the world through. Turkey has opened its first freight village in 2007. Within the scope of state policies in Turkey, it was planned to establish 21 freight villages and 9 of them were put into operation. In this study it was evaluated by case analysis of the freight villages in İstanbul (Halkalı), İzmit (Köseköy), Balıkesir (Gökköy), Samsun (Gelemen), Eskişehir (Hasanbey), Uşak, Denizli (Kaklık) ve Kahramanmaraş (Türkoğlu), which are operating in Turkey. In the analysis, the size and locations of the freight villages, their connections with the transportation modes and the amounts of freight carried are considered. These freight villages have been compared with each other and freight villages in America and Europe which stated in the study in terms of mentioned criteria. The strengths and weaknesses of the freight villages in Turkey have tried to reveal.