Amélıe Nothomb'un 'Yağmuru Seven Çocuk', 'Açlığın Biyografisi' ve 'Kıran Kırana' adlı yapıtlarında özyaşam öyküsel izler
Autobiographical traces in Amélie Nothoms's works 'The Character of Rain', 'The Life of Hunger' and 'Fear and Trembling'
  1. Tez No: 564804
  2. Yazar: DİLVİN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU MEHLİKA KUNT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Amélie Nothomb, özyaşamöyküsü, kimlik arayışı, yalnızlık, ölüm, beden, Amélie Nothomb, autobiography, quest for identity, loneliness, death, body
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Beşeri bilimlerin gelişmesi ve edebiyatta kadın yazarların artmasıyla birlikte, özyaşamöyküsel tür dikkate değer bir şekilde gelişmeye devam etmiştir. Özyaşamöyküsel yazın kuramcısı Philippe Lejeune ile yetmişli yıllardan itibaren gelişimini sürdüren bu tür, günümüzde diğer yazın türleri içerisinde baskın bir rol oynamaktadır. Özyaşamöyküsel yazıyı tercih eden kadın yazarlarda kimlik arayışı söz konusudur. Bu yazıyı tercih eden pek çok kadın yazar gibi Amélie Nothomb da kimlik arayışında olan bir yazardır. Nothomb, ilk romanının yayınlanmasından itibaren büyük başarı elde eder. Frankofon edebiyatının en üretken kadın yazarlarından biri olan Nothomb, yapıtlarında sıklıkla kendisinden bahseder. Tezimizde, öncelikle özyaşamöyküsü ve diğer benzeri türleri ele alacağız. Daha sonra, Nothomb'un yaşamını göz önüne alarak neden bu yazın türünü yazmayı tercih ettiğini açıklamaya çalışacağız. Yazarın içinde bulunduğu ruh durumunu yapıtlarına nasıl yansıttığına ve tüm yaşadıklarının ciddiyetinden sıyrılıp durumunu adeta alaya alarak böylelikle yapıtlarına nasıl nükte kattığına tanık olacağız. Çoğu yapıtında özyaşamöyküsel türü tercih eden yazarın gerçek yaşamıyla oldukça benzerlik gösteren üç yapıtını özyaşamöyküsel açıdan analiz edeceğiz. Bu bağlamda, bu yapıtlarında sıklıkla yer verdiği kimlik, yalnızlık, ölüm ve beden konularına değinerek çalışmamızı noktalayacağız.
Özet (Çeviri)
With the development of the human sciences and the increase in the number of women writers in literature, the autobiographical genre continued to develop remarkably. This genre, which has been developing since the seventies with the autobiographical literary theorist Philippe Lejeune, plays a dominant role among other literary genres. Women writers who prefer autobiographical writing seek identity. Like many women writers who prefer this genre, Amélie Nothomb is also a writer in search of identity. Nothomb achieved great success since the publication of her first novel. Nothomb, one of the most prolific women writers of the Francophone literature, frequently talks about herself in her works. In our thesis, we will first discuss the autobiography and other similar genres. Then, considering Nothomb's life, we will try to explain why she prefers writing this genre of writing. We will witness how the author reflects her state of mind in her works and adds humor to her works without considering the seriousness of all her experiences by mocking her situation. We will analyse three of her works that are very similar to the real life of the author who prefers autobiographical genre in most of her works in autobiographical aspect. In this context, we will conclude our work by addressing the issues of identity, loneliness, death and body, which are frequently mentioned in these works.