Sémiotique du libre arbitre: Une analyse comparative du 'Sans Nom' d'Amélie Nothomb
Özgür irade'nin göstergebilimi: Amélie Nothomb'un öyküsü « İsimsiz »'in karşılaştırmalı incelemesi / Semiotics of free will: A comparative analysis of Amélie Nothomb's 'Nameless'
- Tez No: 764621
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN GÜRSES ŞANBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Free Will, Amélie Nothomb, Sans Nom, Semiotics Analysis, Comparative Semiotics, Standard Model
- Yıl: 2022
- Dil: Fransızca
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, Belçika asıllı yazar Amélie Nothomb'un Sans Nom (İsimsiz) adlı öyküsünü bütünce olarak ele alarak, özgür iradenin bu yapıt çerçevesinde, var olan göstergebilimsel yöntemlerin karşılaştırmalı biçimde uygulanmasıyla varılan göstergebilimsel bir analizini ortaya koymaktır. Bu yöntemler, Algirdas Julien Greimas'ın Standart Göstergebilimsel Analiz Modeli ve Claude Zilberberg'in Gerilim Modelidir. Bu iki göstergebilimsel yöntemi aynı bütünceye uygulayarak varmak istediğimiz ilk hedef, felsefe için çok değerli olan bir kavram olan özgür iradenin göstergebilimsel bir okumasını sunmak, ikinci hedef ise, bu amaca varmak için kullanılan göstergebilimsel yöntemlerin kapsamına dair daha net bir görüşü mümkün kılmak için bu iki analizi karşılaştırmaktır. Anahtar sözcükler : Özgür İrade, Amélie Nothomb, Sans Nom, Göstergebilim İncelemesi, Karşılaştırmalı Göstergebilim, Standart Model, Gerilim Modeli
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present a semiotic analysis of free will, which is reached by applying the existing semiotic methods in a comparative way, within the framework of this study, by considering the Belgian-born author Amélie Nothomb's modern tale Sans Nom (Nameless). These semiotic methods are Algirdas Julien Greimas' Standard Model and Claude Zilberberg's Tensive Model. By applying these two semiotic methodologies to the same corpus, we aim firstly to establish a semiotic reading of a concept dear to philosophy, free will, and secondly, to compare the two analyzes carried out to make possible a clearer vision of the extents of semiotic methodologies used for this purpose.