Kırsal alanda yaşlılık: Sorunlar, beklentiler ve çözüm önerileri
Old age in rural areas: Problems, expectation and solutions recommendation
  1. Tez No: 564849
  2. Yazar: GÖKÇE ÇELİK AÇICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN HÜSEYİN AYGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım, Kırsal Yaşlılık, Yaşlanma, Yaşlılık, Yaşlılık Sosyolojisi, Care, Old Age in Rural. Aging, Old Age, Sociology of Aging
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Toplam nüfus içindeki yaşlı bireylerin oranı her geçen gün artmaktadır. Türkiye de bu süreci en hızlı yaşayan ülkeler arasındadır. Bu trendin etkileri sadece bireysel değil toplumsal açıdan da hissedilir olmaktadır. Yaşlılık, bireylerin yaşam seyrindeki bireysel tercihlerinin yanında toplumsal şartları da içeren bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşanılan mekânın bireyin hayatına etkisi yaşlılık döneminde daha belirgin olmaktadır. Kırsal alanda eğitim, sağlık ve ulaşım gibi konularda bireyin dezavantajlı konumlanışı yaşlıların bu dönemlerini kentte yaşayanlara göre farklı şekillerde geçirmesine neden olmaktadır. Nitel araştırma deseniyle tasarlanan ve görüşmelerin mülakat tekniğiyle gerçekleştirildiği bu araştırma, kırsal alanda yaşlılığı anlamayı ve açıklamayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte bu araştırma kırsal alanda yaşayan yaşlı bireylerin günlük yaşamdaki rutinlerini, diğerleriyle olan sosyal ilişkilerini, ne gibi hizmetlerden yararlandıklarını, bakım ile ilgili ne gibi görüşlere sahip olduklarını ve kırsal alanın onlar için ne gibi anlamlar ifade ettiğini saptamaya çalışmaktadır. Bu amaçla belirlenen üç ilçeden toplamda 25 yaşlı ile görüşülerek veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler öncelikle betimsel analiz tekniğiyle incelenmiştir. Diğer analiz ise görüşmelerin öyküleştirilerek birer anlatıya dönüştürülmesiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kırsal alanda yaşlı birey olma durumu“yalnız”ve“yoksul”olma haliyle özdeşleşmektedir. Günlük yaşamlarını küçük bir çevrede ve mekânda sürdürmeleri, sosyal ilişki ağlarını da sınırlandırmaktadır. Bu nedenle sosyal etkileşimleri büyük ölçüde hane içindeki diğer bireylerle, komşularla ve çocuklarla gerçekleşmektedir. Bakım konusunda da yaşlı bireyler önce çocuklarına güvenmekte ve çok zor durumda kalmadıkları takdirde devlet kurumuna gitmek/başvurmak istememektedirler. Kırsal yaşamı benimsediklerinden ve yaşamlarının neredeyse tamamını burada geçirdiklerinden kent yaşamı da yaşlı birey tarafından arzu edilmeyen bir durumdur.
Özet (Çeviri)
The proportion of old people in the total population is increasing day by day. Turkey is among the countries in the process of living fastest. The effects of this trend are not only individual but also societal. The old age period is seen as a period which includes the individual conditions of the individuals as well as the social conditions. The effect of the living space on the life of the individual is more pronounced in old age. The disadvantageous position of the individual in education, health and transportation in rural areas causes the old people to spend these periods in different ways compared to those living in the city. This research, which is designed with qualitative research design and where interviews are conducted through interview technique, aims to understand and explain aging in rural areas. However, this study tries to determine the daily routines of the old ages living in the rural areas, the social relations with others, what sevices they benefit from, the opinions about the care and the meanings of the rural areas. For this purpose, data were collected by interviewing 25 old people from three districts. The data were first analyzed with descriptive analysis technique. The other analysis was made by transforming the interviews into narratives. According to the results of the research, the status of being an old people in rural areas is identified with being“alone”and“poor”. Maintaining their daily lives in a small environment and space also limits their social network. For this reason, their social interactions are largely with neighbors, children and other individuals in the household. In terms of care, old people f,rstly trust their children and do not want to go to the state institution if they are not in a difficult situation. Since they adopt rural life and spend almost all their lives here, urban life is undesirable by the old ages.