Yaşlı yoksulluğunun yarattığı sosyal ve psikolojik sorunlar: Muğla örneği
Social and psychological problems created by elderly poverty :Muğla sample
  1. Tez No: 492131
  2. Yazar: MEVLÜDE TÜRKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERGENDER SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yoksulluk, Yaşlı Yoksulluğu, Sosyal Dışlanma, Kentleşme, Sosyal Politika, Elderly, Poverty, Elderly Poverty, Social Exclusion, Urbanization, Social Policy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Muğla ilinde yaşlı nüfus oranlarının yüksek olduğu Köyceğiz, Fethiye, Menteşe, Marmaris, Kavaklıdere, Bodrum, Milas ve Ortaca ilçelerinde yaşayan 65 yaş ve üstü 420 bireyle anket, 20 bireyle derinlemesine görüşme yapılan saha araştırmasının sonuçlarına dayanılarak oluşturulmuştur. Bunun yanı sıra yine Menteşe'de 339 bireyle yapılan, yaşlı yalnızlığı odaklı çalışmanın verileri de araştırmayı destekler nitelikte olduğu için çalışmada bu verilere de yer verilmiştir. ADNKS , 2016 sonuçlarına göre, Türkiye nüfusunun % 8,3'ünü 65 yaş ve üstü bireyler oluşturmaktadır. Araştırma evrenini oluşturan Muğla ilinde bu oran % 11.4'tür. Bu çalışma, yaşlı bireylerin sanayileşmeyle birlikte yalnızlık ve yoksulluk sorunlarıyla karşı karşıya kalmaları ve bu nedenle yaşlılık süreciyle birlikte bireylerin çeşitli sorunlar yaşadıkları sorunsalından hareketle gerçekleştirilmiştir. Araştırma sanayileşme, modernleşme, teknolojinin gelişmesi dolayısıyla yaşam süresinin uzaması bağlamında yaşlılığın nasıl sosyal sorun haline geldiği temelinden hareket ederek yaşlı yoksulluğunun sebeplerini saptamayı amaçlamaktadır. Yaşlı yoksulluğuna yönelik geliştirilen politikalar incelenerek alternatif çözüm yolları üretmek de amaçlanmaktadır. Yüksek lisans tezi de oluşturulurken,“yaşlanma, fiziksel ve zihinsel faaliyetlerin yavaşladığı ve zayıfladığı bir süreç olduğundan yaşlı bireylerin ekonomik gelirleri düşmektedir”,“yaşlılıkla birlikte gelen kendine yetememe durumu ve artan sağlık ihtiyaçları yaşlı bireylerin ekonomik olarak sorunlar yaşamasına neden olur”,“ekonomik olarak yoksul kabul edilen yaşlı bireyler, gerekli sağlık, sosyal, ekonomik ve psikolojik ihtiyaçlarını yeterince karşılayamadıkları için yaşlılığın etkilerini daha fazla hissetmekte ve daha fazla yalnızlık duygusu yaşamaktadırlar”,“kırsal alanlar iş olanaklarının, sağlık sektörünün, ulaşım hizmetlerinin gelişmemiş olduğu alanlar olarak bilinmektedir. Bu nedenle yaşlı yoksulluğu kırsal alanlarda daha fazla görülmekte ve yaşlılar kendilerini daha fazla yalnız hissetmektedirler”,“kır ve kentin ihtiyaçları farklı olduğundan ve bu alanlarda yaşayan insanların ihtiyaç ve beklentileri farklı olduğundan, yoksulluk algılamalarında da farklılık gösterir. Bu durum yaşlı bireylerin yalnızlık duygularında farklılık yaratır”varsayımları sınanmaya çalışılmıştır. Bu yüksek lisans tezi pozitivist yöntem anlayışının yapısal işlevselci kuram yaklaşımı, yorumsamacı yöntem anlayışının anlamacı-yorumlamacı yaklaşımı ve diyalektik yöntem anlayışı çerçevesinde değerlendirilmiştir. İşlevselci kurama göre, yaşamın tüm evrelerinin bir bütün olarak ele alınması durumunda, yaş ilerledikçe bireylerin fiziksel, toplumsal ve ekonomik işlevlerinde geriye doğru bir gidiş söz konusudur. Bu nedenlerle yaşlılık dönemine karşı oluşturulan önyargılar toplumsal bütünü bozmakta ve sistemin çözülmesine neden olmaktadır. Anlamacı-yorumlamacı yöntemsel yaklaşım ise sosyal eyleme ve toplumsal olguya vurgu yaparak onu tarihselliği ve toplumsallığı içinde anlamaya ve açıklamaya çalışır. Her olguyu ve olayı kendi toplumsal gerçekliği içinde nedensellik gözeterek yorumlamayı ve anlamayı amaçlar. Toplumsal alanda önemli bir sorun haline gelen yaşlı yoksulluğunun yarattığı sosyal ve psikolojik sorunları yaşlılık olgusunun toplumsallığı içinde, bu yönteme uygun olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This graduate thesis is based on the results of field interviews conducted with 20 individuals in depth interviews, 420 individuals aged 65 aged and over, living in Köyceğiz, Fethiye, Menteşe, Marmaris, Kavaklıdere, Bodrum, Milas and Ortaca districts where the elderly population ratios are high in Muğla province.In addition to this, 339 individuals in Menteşe which were working on focused to old loneliness with named as pilot study. According to the results of ADNKS1, 2016, 8.3% of Turkey's population is composed of individuals aged 65 and over. In the province of Mugla, which constitutes the research universe, this rate is 11.4%. The aim of the research is to determine the causes of old poverty by acting on the basis of how aging becomes a social problem in the context of industrialization, modernization, technological development and the life span. It is also aimed to produce alternative solutions by examining the policies developed for the elderly poverty. While graduate thesis is being developed,“the economic incomes of elderly individuals are falling because aging is a process that slows and weakens physical and mental activities”,“self-dissatisfaction with the old age and increasing health needs cause elderly people to live economically problems”aged individuals who are considered poor are more likely to feel the effects of aging and feel more loneliness because they can not adequately meet their required health, social, economic and psychological needs“,”rural areas are known as areas where job opportunities, the health care sector and transportation services are underdeveloped. This is why older poverty is seen more in rural areas and older people feel more lonely“, as”rural and urban needs are different and the needs and expectations of the people living in these areas are different, also in poverty perceptions.“This situation makes the difference in the feeling of loneliness of elderly individuals ”assumptions have been tried to be tested. This master thesis positivist method approach is evaluated in terms of functionalist theory, semantic interpreter approach of interpretive method understanding and dialectical method. According to functional theory, if all the phases of life are taken as a whole, there is a backward trend in the physical, social and economic functions of the individual as the age progresses. For these reasons, the prejudices against the aging period disrupt the social totality and cause the system to be resolved. The narrative-interpretative methodological approach tries to explain and understand it in its historicity and sociality by emphasizing social action and social phenomenon. It seeks to understand and interpret every phenomenon and phenomenon in its social reality by considering causality. The social and psychological problems created by the old poverty, which has become an important problem in the social field, have been evaluated in accordance with this method in the sociality of the old age.