Dünyada ve Türkiye'de otistik sporcular kapsamlı ulusal ve uluslararası organizasyonların incelenmesi
Comprehensive national autism study of athletes and the international organization in the world and Turkey
  1. Tez No: 564886
  2. Yazar: ALEV ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELHAN ÖZBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Otistik sporcu, Ulusal ve Uluslararası organiza
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Araştırmanın amacı, Dünyada ve Türkiye' de otistik sporcular kapsamlı düzenlenen ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarının incelenmesidir. Araştırmada 2010 ve 2018 yıllarında otistik sporcuların katılım gösterdiği Ulusal ve Uluslararası organizasyonlar cinsiyet, sporcu sayısı, yaş aralığı, spor branşlarındaki çeşitlilik, organizasyonun sürekliliği ve program içeriği ile Türkiye'yi temsil eden sporcuların başarı durumu ele alınmıştır. Çalışmada nitel bir yaklaşım olan doküman analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırma doküman analizinin çeşitli bilgi ve belgelerine dayandırılarak yapılmıştır. Veri toplama, kaynaklarından yazı temelli kaynaklar, görüntü temelli kaynaklar ve yayımlanan tezler, makaleler, gazeteler, dergi ve arşiv bilgileri kullanılmıştır. Dünya organizasyonlarına bakıldığında sürekliliği göz önünde tutulduğunda otistik sporcular kapsamlı yapılan organizasyonların beş ana başlık altında toplandığı görülmüştür. Bunlar; IPC, INAS organizasyonları, Özel olimpiyatlar, Popüler sporlar ve Gösteri sporlarıdır. Dünya organizasyonlarının mevsimsel olarak çeşitliliğin yaşandığı yerlerde spor branşlarının da çeşitlilik gösterdiği görülmüştür. Olimpiyata katılan otistik sporcuların azlığı ve bu bağlamda kazanılan madalya sayısının da azlığı dikkat çekmektedir. Türkiye'de yapılan otistik sporcular kapsamlı organizasyonlara bakıldığında ise, dört organizasyon sürekliliği açısından göze çarpmaktadır. Bunlar; Özel olimpiyatlar, TÖSSED organizasyonları, Bölgesel oyunlar ve Ulusal oyunlardır. Yapılan bu organizasyonlarda otizmli sporcuların mental engel gruplarından ayrılmadığı görülmüş ve özel sporcu adı altında yarışıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, otizimli sporcuların performanslarının olumsuz etkilediği ve haksız rekabete yol açtığı tespit edilmiştir. Ulusal ve uluslararası organizasyonlarda otizmin diğer mental bozukluk gruplarından ayrıştırılarak kendi özelinde müsabakalarda katılabileceği organizasyonların düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive research in Turkey and in the world of sports events organized for children with autism. The sample group of the research consists of disabled athletes participating in National and International organizations held in 2010 and beyond. Disabled athletes participating in these organizations were examined in terms of number, age range, branch and continuous participation in the organization. In this study with defined criteria, between the years 2010 and 2018, organizations for autistic athletes in Turkey and in the world were thoroughly investigated. For data analysis, descriptive analysis and content analysis methods were used. As a result, it was determined that the participation of disabled individuals in sports organizations increased throughout these years. in this study a natural nitel method has been used and essential approach used. The data gathered has been acquired by document. 'Purposeful sampling' method and 'Criterion sample' strategy has been used. This study covered autistic sporting organisations both in Turkey and in the world between 2010 and 2018. Data was gathered using 'Descriptive analysis'. Organisations that disabled people participated in were shown to be different according to in terms of quality. Between 2010 and 2018 the number of organisations were seen to increase. From the perspective of contunuity international organisations were seen to show more variety compared with national organisations. Besides successful branches within national organisations, other branches were seen to have no participation. In this study autism and sports organisations are grouped under 6 main headings. 1. IPC- 2.INAS champions. 3.special olympics. 4. TÖSSED organisations. 5. regional games. 6. national games