Otizmli bireylere sahip ailelerin yaşadıkları sorunların sosyolojik bir değerlendirmesi: Bulancak ilçesi örneği
A sociological assessment of the problems experienced by families with autism: The case of Bulancak district
- Tez No: 590014
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KOÇAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ İLTERİŞ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, aile, gereksinimler, problemler
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Her yıl dünyada ve Türkiye'de hızla artan Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), dünyada her 65 çocuktan bir tanesinde görülmektedir. Otizm Spektrum Bozukluğu, özellikle sosyal etkileşim ve iletişim sorunları ve tekrarlayan davranışlarla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır ve ömür boyu devam eden bir yaygın gelişim bozukluğudur. Her anlamda sıkıntı yaşayan OSB'li bireylerin aileleri sıkıntılarını dile getirmekte ve sorunlarını gerekli mercilere ulaştırmakta zorlanmaktadırlar. Bu çalışmayla OSB'li bireylere sahip ailelerin yaşadıkları sorunların sosyolojik temelde incelenmesi, böylelikle sorun yaşayan ailelerin temel ihtiyaç ve isteklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmada nitel ve nicel veri toplama araçları kullanılarak karma bir yöntem uygulanmıştır. Nitel araştırmada derinlemesine görüşme tekniği, nicel araştırmada ise Aile Gereksinimlerini Belirleme Aracı (AGBA) ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Giresun İli Bulancak İlçesinde yaşayan OSB'li bireylerin anne ve babaları oluşturmaktadır. Araştırmada ailelerin sosyo- ekonomik temelde, özellikle de eğitim ve aile içi iletişim konularında ciddi sorunlar yaşadıkları, önemli ölçüde kurumsal ve toplumsal desteğe ihtiyaç duydukları yönünde bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Autism Spectrum Disorder,which is growing in a fast manner every year in the world and Turkey is seen in one of every 65 children in the world. Autism Spectrum Disorder that occurs especially with social interaction and communication problems and repetitive behaviors ans is a lifelong pervasive developmental disorder. The families of individuals with ASD who have difficulties in every sense have difficulty in expressing their problems to reach the necessary authorities. In this study, it was aimed to examine the problems of families with OSB individuals on a sociological basis and to reveal the basic needs and wishes of families with OSB. In the study, a mixed method was applied using qualitative and quantitative data collection tools. In qualitative research in-depth interview technique has been used, and in quantitative research, family needs scale has been used. The population of the study consist of parents of individuals with ASD living in Bulancak district of Giresun province. In this study, it was found that families have serious problems on socio-economic basis, especially education and family communication, and they need significant institutional and social support. KeyWords: Autism Spectrum Disorder, family, needs, problems.