Öğretmenlerin erken dönem uyumsuz şemalarının, kişilerarası ilişki tarzları ve yalnızlıkları arasındaki ilişkilerinin incelenmesi
Examining the relationships between the interpersonal relationship styles and their loneliness of the early-term incompatible schemas of teachers
  1. Tez No: 564904
  2. Yazar: BURÇAK BOZGEYİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP ÖZKAMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Yalnızlık, Kişilerarası İlişki Tarzları, Öğretmen, Early-term Incompatible Schemas, Loneliness, Interpersonal Relationship, Teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmada, Gaziantep ili Şehitkamil ve Şahinbey'de bulunan random yöntemiyle belirlenmiş 15 ilkokulda halihazırda görev yapmakta olan sınıf öğretmenlerinin erken dönem uyumsuz şemalarının, kişilerarası ilişki tarzları ve yalnızlıkları arasındaki ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmadaki çalışma grubunu 2018 - 2019 eğitim ve öğretim yılında belirlenen ilkokullarda görev yapmakta olan 427 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Katılımcıların 234 kişisini Şehitkamil, 191 kişisini Şahinbey ilçesinde bulunan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Katılımcıların kişisel bilgilerine erişmek için ''Kişisel Bilgi Formu'', erken dönem uyumsuz şemalarının ölçülebilmesi için ''Young Şema Ölçeği-Kısa Form 3 (YŞÖ-KF3)'', yalnızlık düzeyinin ölçülmesi için ''UCLA Yalnızlık Ölçeği'', kişilerarası ilişki tarzlarını ölçebilmek için ''Kişilerarası Tarz Ölçeği (KTÖ)'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde 't Testi' , 'Tek Yönlü ANOVA' ve 'Pearson Korelasyon Katsayısı' yöntemlerinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, erken dönem uyumsuz şemalar ile kişilerarası ilişki tarzları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Erken dönem uyumsuz şemalar ile yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Kişilerarası ilişki tarzları ile yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişkiye bakıldığında da pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Elde edilen bulgulardan hareketle; sınıf öğretmenlerinin uyumsuz şemalarının şiddeti arttıkça kişilerarası ilişki tarzları ve yalnızlık düzeyleri de artmaktadır, denilebilir. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulardan hareketle okul psikolojik danışmanlarının okul idaresi, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve okul çevresi ile iş birliği içerisinde gerçekleştirebileceği eğitim ve etkinlikler sağlıklı çocukluk dönemi ve uyumlu ilişki tarzları ile bunun sonucu olarak yalnızlık düzeyinin azalması açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the random method of the Gaziantep province Şehitkamil and Şahinbey in 15 primary schools, which are already in the task of the early term incompatible schemas of the interpersonal relationship between the styles and their loneliness relations. The working group of the study consisted of 427 class theachers who served in elementary schools determined in 2018-2019 academic period. 234 people of the participants, in Şehitkamil, 191 people in the district of Şahinbey are class teachers. To access the personal information of the participants ''Personal Information Form'', to determine early-term incompatible schemas, ''Young Schema Scale - Short Form 3 (YŞÖ-KF3)'' to measure the level of loneliness, ''UCLA Loneliness Scale'', to measure interpersonal relationship styles ''Interpersonal Style Scale'' is used. ''Chi Test'', ''Multiple Regression Analysis'' and ''Pearson Correlation Coefficient'' are utilized in the analysis of data. As a result of analysis, a positive correlation was found between early-term incompatible schemas and interpersonal relationship styles. When the relationship between early-term incompatible schemas and loneliness levels was examined, there was a significant positive correlation. In the relationship between interpersonal relationship styles and loneliness levels of loneliness, a positive correlation was found. As the severity of the incompatible schemas of the class teachers increases, interpersonal relationship styles and levels of loneliness are also increasing, as the resulting findings are increased. As a result of the findings of the study, education and activities in which school psychological counselors can be carried out in cooperation with school administration, teachers, students, parents and the school environment are healthy childhood and as a result of its harmonious relationship styles, it is important to decrease the level of loneliness.