A Graphical tool for schema integration in a multidatabase system
Bir çoklu veri tabanında şema birleştirmesine yönelik grafiksel araç
- Tez No: 56492
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DAĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Grafiksel Kullanıcı Ara Yüzü, çoklu veri tabanı sistemi, birlikte çalışabilirlik, şema birleştiricisi, Nesne Tanımlama Dili, ithal şema, global şema vı, Graphical User Interface, multidatabase system, interoperability, schema integration, Object Definition Language, export schema, global schema IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bir çoklu veri tabanı sistemi, kullanıcılarına, aynı anda özerk ve karışık veri ta banı sistemlerine tek bir veri tabam izlenimini vererek erişimi sağlayan yazılımdır. Dikkat edilmesi gereken konular böylesi bir çoklu veri tabanı sisteminde, katılımcı veri tabanlarının karışık oldukları; yani bilgiyi, farklı veri modellerinde, isimlerinde, birimlerinde, yapılarında ve anlamlarında modelledikleri; özerk oldukları yani birleştirme işlemi için değiştirilemeyecekleri ve örneklerinin ve şemalarının kendi kendilerine geliştirilebileceğidir. Dolayısı ile dağıtık veri, anlamsal ve yapısalolarak geliştirilmeli, birbiri ile ilgili veri yeniden düzenlenmeli ve aralarındaki uyuşmazlıklar çözülmelidir. METU INteroperable Database System (MIND) bu problemi üzerinde gerçekleştirilen Mind View ile çözmektedir. Mind View, MIND 'in grafiksel kullanıcı arayüzüdür. İki parçadan oluşur: Sorgulama İstemcisi(QC) ve Şema Birleştirme istemcisi (SIC). QC doğrudan son kullanıcılara hizmet verir. Kullanıcının sorgulamasını kullanıcı tek bir veri tabanı üstünde çalışıyormuşçasına alır. SIC veri tabanı yöneticilerine (DA) yerel şemaları tertip etmede ve bunları grafiksel bir ortamda birleştirmede hizmet eder. SIC iki parçadan oluşur: Yerel Veri Tabanı Adaptörü (LA) ve Şema Birleştirme İstekçisinin Çalışma Alanı (SICW). LA yerel DA'e grafiksel bir editör sağlar ve yerel şemaların hazırlanmasını olanaklı kılar. Yerel şemalar daha sonra ODMG veri modellerine otomatik olarak çevrilir. SICW birbiri ile ilgili verilerin incelenmesini ve belirlenmesini, ve uyuşmazlıkların sadece fare yardımı ile çözülmesini sağlar. Bu işlem, birleştirilmiş şemada yeni nesnelerin oluşmasına neden olur. Bu yeni oluşan nesneleri cisimleştirmek için bir sorgulama etkinliği kullanılmaktadır. Bu bilgi ODMG'93'ün Nesne Tanımlama Dili'nin sözdizimine uygun eşleme tanımlarıyla saklanmaktadır. DA tarafından belirtilen özellik beyanlarına ve nesneler arasındaki tekabüllere bağlı kalarak SICW otomatik olarak eşleme tanımları yaratır.
Özet (Çeviri)
A multidatabase system is a software that allows its users to simultaneously access autonomous, heterogeneous database management systems (MDBMS) by providing a single DBMS illusion. Note that in such a multidatabase the partici pating databases are heterogeneous, i.e. they model information with differences in data model, naming, scaling, granularity, structure and semantics, and they are autonomous, i.e they cannot be modified for the purpose of integration, and their instances and schemas can evolve independently. Therefore distributed data have to be structurally and semantically enriched, related data have to be recognized iiiand inconsistencies between them have to be resolved. Note that this process requires human intervention. METU INteroperable Database System (MIND) solves this problem through MindView implemented on top of it. MindView is the graphical user interface for MIND. It has two components: Query Client (QC) and Schema Integration Client (SIC). QC serves directly to the end-users of the system. It gets the query from the user as if the user is working on a single database. SIC serves to DBA to design the export schemas or to integrate them into the global schema in a graphical environment. SIC has two components: Local Database Adaptors(LA) and Schema Integrator Client's Workbench (SICW). LA provides a graphical editor to the Local DBA and lets him/her to design the local schemas. Local schema information is then exported to Object Database Man agement Group (ODMG) data model automatically. SICW serves for identifying related data and resolving the inconsistencies among them by just clicking on the items. Note that this process leads to derivation of new entities in a global schema. In order to materialize these derived objects at runtime a querying fa cility is used. This information is kept in the mapping definitions which has a syntax compatible with ODL of ODMG'93. Based on the attribute assertions and correspondences among the entities which are specified by the DBA, the SCIW automatically generates this mapping structures.