Dynamic finite state vector quantization of digital images
Sayısal görüntülerin dinamik sınırlı bellekli vektör nicemlemesi
- Tez No: 56501
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Image Compression, Vector Quantization 111
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz SAYISAL GÖRÜNTÜLERİN DİNAMİK SINIRLI BELLEKLİ VEKTÖR NİCEMLEMESİ Şeker, Şafak Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doçent Dr. Melek Yücel Ocak 1996, 65 sayfa Bu tezde, sınırlı bellekli bir vektör nicemleme yöntemi olan Dinamik Sınırlı Bellekli Vektör Nicemlemesi bir görüntü bilgisi sıkıştırma yöntemi olarak uygulanmıştır. Farklı kod-kitaplan, Maksimum Azalan ve Linde-Buzo-Gray algoritmaları kullanılarak üretilmiş ve bu algoritmalar arasında bir karşılaştırma yapılmıştır. Bu iki algoritmayla hazırlanan kod-kitaplan, değişik resimlerin normal vektör nicemleme yöntemiyle kodlanmasında kullanılmıştır. Dinamik Sınırlı Bellekli Vektör Nicemlemesi yönterninin uygulanmasında kod-kitabının tarama zamanı ve kod-vektörünün indisini ifade etmek için gerekli ikili sayısını azaltmak amacıyla, asıl kod-kitabından üretilen ve daha az vektör içeren alt-kod-kitaplan hazırlanmıştır. Dinamik Sınırlı Bellekli Vektör Nicemlemesi metodunun uyarlamak şeklinde ise alt- kod-kitabında uygun bir vektör bulunmazsa asıl kod-kitabı taranmaktadır; uyarlamak Dinamik Sınırlı Bellekli Vektör Nicemlemesi alt-kod-kitabrnm değişik büyüklükleri için denenmiş ve sonuçlan verilmiştir. Uyarlamak Dinamik Sınırlı Bellekli Vektör Nicemlemesi metodunda 0.375'lik piksel basma ikik oram, Ortalama Kare Hata 45 civarında iken elde edilmiştir. Huffman Kodlaması ve Düz Blok Saptaması metodlan ile Ortalama Kare Hata 50 iken 0.190'lık ikili oram mümkün kılınmıştır. Anahtar Kelime: Görüntü Bilgisi Sıkıştırma, Vektör Nicemlemesi iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC FINITE STATE VECTOR QUANTIZATION OF DIGITAL IMAGES Şeker, Şafak M.S., Department of Electrical & Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek Yücel January 1996, 65 pages In this thesis, a Vector Quantization scheme with finite memory, called the Dynamic Finite State Vector Quantization is implemented as an image compression algorithm. Different types of codebooks (zero-mean, constant-variance and normal) are produced using the Maximum Descent and the Linde-Buzo-Gray algorithms and a comparison is made between the two algorithms. Different images are coded by ordinary Vector Quantization using the codebooks generated by the Maximum Descent and the Linde-Buzo-Gray algorithms. In the Dynamic Finite State Vector Quantization method, subcodebooks of smaller size are prepared from the original codebook, so that codebook search time and number of bits required to represent the codebook index become smaller. An adaptive version of this vector quantizer, in which the search for the representative vector is switched to the supercodebook if a good codevector is not found in the subcodebook, is also implemented for different given subcodebook sizes. For the adaptive Dynamic Finite State Vector Quantization, a bit rate of 0.375 bits per pixel (bpp) is achieved at Mean Square Error values around 45. By using additional Huffman Coding and Smooth Block Detection methods, a bit rate of 0.190 bpp is possible at a Mean Square Error value of 50.