Development of a graphical editor for power system applications based on object-oriented modelling
  1. Tez No: 56502
  2. Yazar: SUPHİ EMRE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİH GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtım Otomasyonu, Şematik Editör. vı, Distribution Automation, Schematic Editor. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz GÜÇ SİSTEMLERİ UYGULAMALARI İÇİN NESNEYE DAYALI MODELLEMEYE DAYALI ŞEMATİK EDİTÖRÜ GELİŞTİRİLMESİ Şahin, Suphi Emre Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Nezih Güven Eylül 1996, 85 sayfa Günümüzde hızla gelişen teknoloji dağıtım sistemlerinde otomasyona olanak sağlamaktadır ve Türkiye'de dağıtım sistemlerinde 34. kV'un kullanılmasıyla, kısa bir süre içinde arızalı bölgeyi izole etmek için otomasyon bir gereksinim olmuştur. Dağıtım otomasyon sistemleri yazılımları genel olarak üç ana guruba ayrılabilir: grafiksel şematik editörü, kontrol merkezi kullanıcı arabirimi, ve iletişim alt yazılımları. Bu tezde, DASSCED olarak adlandırılan şematik editörü, tek hat şemalarının girilebilmesi için tasarlanıp kodlanmıştır. DASSCED yazılımı, UNDC işletim sistemi ve OpenLook pencere arabirimiyle uyumlu olan SUN iş istasyonlarında çalışmaktadır.Bu şematik editörde, kullanıcı basit ve elektriksel nesneleri ekleyebilmekte, silebilmekte, kopyalayabilmekte, döndürebilmekte, belli bir alana oturtabilmekte, yada istediği elektriksel nesnenin grafiksel gösterimini değiştirebilmektedir. Çok pencereli ve çok ekranlı grafiksel arabirim ile kullanım kabiliyeti arttırılmakta, şema girme süresi kısaltılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF GRAPHICAL EDITOR FOR POWER SYSTEM APPLICATIONS BASED ON OBJECT-ORIENTED MODELLING Şahin, Suphi Emre M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nezih Güven September 1996, 85 pages The rapidly increasing technology makes the automation of distribution systems economically feasible. Moreover, in Turkey, with the selection of 34.5kV as the voltage level to be used for distribution, the feeder automation becomes a necessity. Software in distribution automation systems can be divided into three main parts: the graphical schematic editor, control center man-machine interface, and the communication subsystem. In this thesis, a graphical schematic editor named as DASSCED, has been designed and implemented to input single-line 111diagrams of distribution systems. The DASSCED environment runs on a SUN Workstation compatible with UNIX operating system and OpenLook windowing environment. In this schematic editor, the user can add, delete, copy, move, rotate, fit, basic and electrical objects and change graphical representation of electrical objects. With multi-windowing and multi-screen user interface, interaction with the user is enhanced and editing time is reduced.