Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının alternatif yönetimleri ve Aydın ili ölçeğinde incelenmesi
Alternative management of excavation soil, construction and demolition waste and their investigation in Aydın province scale
  1. Tez No: 565076
  2. Yazar: DUYGU BÜYÜKYAPICI EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hafriyat Toprağı, Yapısal Atıklar, İnşaat Yıkıntı Atıkları, Atık Yönetim Planı, Aydın ili, Excavation Soil, Structural Wastes, Construction Demolition Wastes, Waste Management Plan, Aydın Province
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Her gün artan insan nüfusu, teknolojik gelişmeler ve insanların yaşam standartlarını arttırma arzusu oluşan yapısal atık miktarı, tür ve çeşitliliğine etkide bulunmaktadır. Artan yapı çeşitliliği, üretilen yapısal atıkların yönetimi ve kontrolünde güçlükler oluşmasına sebep olmaktadır. Bu çalışmada katı atık sınıfına giren hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıklarının yönetimine katkıda bulunacak Aydın ili için uygulanabilir alternatif atık yönetim planının oluşturulması ve mevcut yönetimde yaşanan aksaklıklara çözüm önerileri getirilmesi hedeflenmiştir. Kentleşme ve yapısal atık oluşumunun ilişkisi ve Türkiye'deki yapısal atık yönetimi ve uygulamalarında yaşanan sorunlar incelenmiştir. Hafriyat toprağı ve inşaat /yıkıntı atıkları miktarının hesaplanmasında Aydın veri sağlayan il olmaktadır. Temel kazıları, yıkım faaliyetleri, tadilat/ onarım işlemleri ve alt yapı çalışmaları sonucunda üretilen hafriyat toprağı ve inşaat / yıkıntı atıklarının geçmişe dönük atık verileri ile güncel nüfus verilerinden yararlanılarak kişi başı atık üretim miktarı hesaplanmış ve 2040 yılına kadar oluşacak atık miktarları hakkında tahminlerde bulunulmuştur. Aydın'da oluşması muhtemel yapısal atıkların yönetiminde 3 farklı alternatif yönetim yaklaşımında bulunulmuş ve yönetim yaklaşımlarına göre depolama alanlarındaki hacimsel değişimler irdelenerek nakliye /depolama maliyetleri hesaplanmış ve Aydın ili için seçici yıkımı içeren uygulanabilir alternatif atık yönetim planı tasarlanmıştır
Özet (Çeviri)
As the human population increase, technological developments and the desire to increase the living standards of the people affect the amount of structural waste, types and variety. Increased construction diversity causes difficulties in the management and control of the produced structural wastes. In this study, it is aimed to suggest an alternative waste management plan applicable to Aydın province which will contribute to the management of excavation soil and construction / demolition wastes that are classified as solid waste as well as proposing solutions for the problems experienced in the current management. The connection between urbanization and structural waste generation and the problems experienced in waste management and structural practices in Turkey were examined. Aydın is the province providing data for calculating the amount of excavation soil and construction / demolition wastes. The amount of waste production per capita was calculated by using excavation data of the excavated soil and construction / demolition wastes produced as a result of foundation excavations, demolition activities, renovation / repair operations and infrastructure works, and using the current population data. Estimates were made about the amount of waste to be generated in Aydın by until the year of 2040. 3 different alternative management approaches have been made in the management of structural wastes likely to occur in Aydın and transportation / storage costs have been calculated by examining the volumetric changes in the storage areas according to the management approaches. A feasible alternative waste management plan including selective demolition is designed for Aydın.