Hiperemezis gravidarum tanısı almanın gebelerin gebeliği kabulüne ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of diagnosis of Hyperemesis gravidarum onpregnancy acceptance and quality of life in pregnantwomen
- Tez No: 565122
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN ALP YILMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Nursing
 - Anahtar Kelimeler: Hiperemezis gravidarum, Gebeliğin kabulü, Yaşam kalitesi, Hyperemesis gravidarum, Adoption of pregnancy, Quality of life
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bozok Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 81
Özet
Gebelerin % 0.3-2'sinde çok daha ağır bir klinik tablo olan hiperemezis gravidarum (HG) görülür. HG olan kadınların gebelik kabulü güçleşmekte ve yaşam kalitesi olumsuz etkilemektedir. Bu araştırma HG tanısı alan ve almayan gebelerin gebeliği kabulü ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma Temmuz 2018-Şubat 2019 tarihleri arasında Lokman Hekim Ankara Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği ve Kadın Doğum/Nisaiye servisinde yapılmıştır. Veri toplama araçları; tanıtıcı soru formu, Gebelikte Bulantı Kusma Değerlendirme Aracı, PKDÖ alt boyutu Gebeliğin Kabulü, WHOQOL – BREF – TR Kısa Formu ile toplanmıştır. Bulgular değerlendirilirken IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılmıştır. Grupların sosyo-demografik ve obstetrik özellikler açısından benzerlik gösterdikleri belirlenmiştir. HG olan kadınların gebelikte bulantı-kusma skorları 3 ile 15 arasında değişmekte olup, ortalaması 11,10±2,12'dir. HG olan gebelerin bulantı-kusmanın başladığı gebelik haftaları ortalaması 4,77±0,79'dur. HG olmayan gebelerin gebeliğin kabulü puanları 14 ile 54 arasında değişmekte olup ortalaması 35,67±6,89'dur. HG olan ise gebeliğin kabulü puanları 27 ile 56 arasında değişmekte olup, ortalaması 50,16±6,30'dur. HG olan gebelerin fiziksel alan puanlarının 8 ile 13,71 arasında değişmekte olup, ortalamasının 10,42±1,20 olduğu; psikolojik alan puanlarının 8 ile 14,67 arasında değişmekte olup, ortalamasının 11,19±1,37 olduğu; sosyal ilişkiler puanları 4 ile 17,33 arasında değişmekte olup, ortalamasının 11,28±1,88 olduğu; çevre-TR puanları 8,44 ile 15,11 arasında değişmekte olup, ortalamasının 11,90±1,24 olduğu saptandı. HG olmayan gebelerin fiziksel alan puanlarının 9,14 ile 16 arasında değişmekte olup, ortalamasının 12,04±1,05 olduğu; psikolojik alan puanlarının 9,33 ile 16,67 arasında değişmekte olup, ortalamasının 13,66±1,32 olduğu; sosyal ilişkiler puanlarının 6,67 ile 17,33 arasında değişmekte olup, ortalamasının 13,83±1,76 olduğu; çevre TR puanlarının 9,33 ile 15,56 arasında değişmekte olup, ortalamasının 13,45±1,14 olduğu saptandı. Bu çalışmada, HG yaşayan gebelerin gebelik kabulü HG olmayanlardan daha düşük bulunmuştur. HG olan gebelerin yaşam kalitelerinin HG olmayan gebelere göre daha düşük olduğu bulunmuştur. Bu çalışmadan elde edilen veriler doğrultusunda HG'nin gebelik kabulü ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
0.3-2% of pregnant women have hyperemesis gravidarum (HG) which is a much more severe clinical picture. Pregnancy acceptance of women with HG becomes difficult and affects the quality of life negatively. This study was conducted to investigate the relationship between the acceptance of pregnancy and the quality of life in pregnant women with and without HG diagnosis. The study was conducted between July 2018 and February 2019 at Lokman Hekim, Ankara Hospital, Obstetrics and Gynecology Clinic and Obstetrics and Gynecology Department. Data collection tools; Descriptive questionnaire, Nausea Vomiting Assessment Tool in Pregnancy, Adolescence Subclass Acceptance, WHOQOL - BREF - TR Short Form. IBM SPSS Statistics 22 program was used to evaluate the findings. It was determined that the groups were similar in terms of socio-demographic and obstetric characteristics. Nausea and vomiting scores of women with HG ranged from 3 to 15 in pregnancy and the mean was 11,10 ± 2,12. The mean gestational age of pregnant women with HG was 4.77 ± 0.79. Pregnancy acceptance scores of pregnant women without HG ranged from 14 to 54, with a mean of 35.67 ± 6.89 years. If the HG is accepted, the acceptance of pregnancy varies between 27 and 56, with an average of 50,16 ± 6,30. The physical field scores of the pregnant women with HG ranged from 8 to 13,71, with an average of 10,42 ± 1,20; psychological field scores ranged from 8 to 14.67, with an average of 11.19 ± 1.37; social relations scores ranged from 4 to 17.33, with an average of 11.28 ± 1.88; The environmental-TR scores ranged from 8.44 to 15.11, and the mean score was 11.90 ± 1.24. The physical field scores of the pregnant women without HG ranged from 9,14 to 16, with an average of 12,04 ± 1,05; psychological field scores ranged from 9,33 to 16,67, with an average of 13,66 ± 1,32; the scores of social relations ranged from 6.67 to 17.33, with an average of 13.83 ± 1.76; The environmental TR scores ranged between 9,33 and 15,56, and the mean was 13.45 ± 1.14. In this study, the gestational admission of HG was found to be lower than that of HG. It was found that the quality of life of pregnant women with HG was lower than those without HG. What can be obtained from this study is that HG during pregnancy may cause pregnancy admission and decrease in quality of life.