Afyon Halkevi ve Taşpınar dergisinin halk bilimi unsurları bakımından değerlendirilmesi
The evaluation of Afyon Halkevi and Taşpinar journal for public science elements
- Tez No: 565162
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÖRKEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halkevleri, Afyon Halkevi, Taşpınar Dergisi, halkbilimi, Community houses, Afyon Halkevi, the journal of Taşpınar, folklore
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 370
Özet
Bu çalışmanın amacı Cumhuriyetin ilk yıllarında aydınlanma ve toplumsal dayanışma merkezi olan Afyon Halkevi'nin iki dönem olarak çıkarttığı yayın organlarından Taşpınar dergisinin halk bilimi adına önemli sayılabilecek yazı, derleme ve faaliyetlerini değerlendirmektir. Bu nedenle çalışmamızın konusu Afyon Halkevi ve Afyon Halkevi yayın organı olan Taşpınar dergisinin halk bilimi unsurları bakımından değerlendirilmesidir. Çalışmamız giriş ve beş ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde bir literatür değerlendirmesi verilmiş ve ardından halkevlerinin kuruluşu, gelişimi, kapatılışı hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, Afyon Halkevi'nin açılışı, idari yapısı, şubeleri ve şube çalışmaları ele alınmıştır. Üçüncü bölüm, derginin adı, amacı, tarihçesi, yazar kadrosu ve genel bilgileri içermektedir. Dördüncü bölümde ise dergi halk bilimi unsurları bakımından değerlendirilmiş ve açıklamalı bir bibliyografya verilmiştir. Beşinci bölümde ise folklor metinleri yer almaktadır. Bu metinler, dördüncü bölümün 'Sözlü Edebiyat' maddesinde ele alınan makalelere ait metinlerdir. Ardından sonuç, kaynakça ve ekler bölümleri yer almaktadır. Sonuç kısmında çalışmanın bölümleri üzerinde durularak Taşpınar dergisinin halkbilimi unsurları bakımından içeriği hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır. Ekler bölümünde ise Afyon Halkevi'nin, şube faaliyetlerinin ve idari kadrosunun dergide yer alan fotoğrafları ile Taşpınar dergisinin bazı sayılarına ait kapak fotoğrafları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the writings, compilations and activities of Taşpınar magazine, which is one of the publications published by Afyon Halkevi, which is the center of enlightenment and social solidarity in the first years of the Republic, in the name of folklore. Therefore, the subject of our study is the evaluation of Afyon Halkevi and Taşpınar journal which is the publication organ of Afyon Halkevi in terms of folklore elements. Our study consists of introduction and five main sections. A literature review was given in the introduction and information about the establishment, development and closure of the public houses was given. In the second part, the opening, administrative structure, branches and branch studies of the Afyon People's House were discussed. The third section contains the journal's name, purpose, history, author staff and general information. In the fourth chapter, the journal is evaluated in terms of folklore elements and an annotated bibliography is given. In the fifth chapter, folklore texts are given. These texts belong to the articles discussed in the part four 'Oral Literature' section. The results, bibliography and appendices sections are included. In the conclusion part, a general evaluation was made about the content of Taşpınar magazine in terms of folklore elements by emphasizing the sections of the study. The annexes include photographs of Afyon Halkevi, branch activities and administrative staff in the magazine and cover photographs of some issues of Taşpınar magazine.