Ahmet Hamdi Tanpınar'ın hikâyelerinde söz dizimi incelemesi
Syntax analysis of Ahmet Hamdi Tanpinar's stories
  1. Tez No: 565161
  2. Yazar: ÖZNUR ALTUNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz Dizimi, Kelime Grupları, Cümle, Ahmet Hamdi Tanpınar, Hikâyeler, Syntax, Word Groups, Sentence, Ahmet Hamdi Tanpınar, Stories
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 377
Özet
Bu çalışmada, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Dergâh Yayınları'ndan çıkmış Hikâyeler adlı kitaptaki hikâyelerinin söz dizimi açısından incelemesi yapılmıştır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, önemi ve araştırmada kullanılan yöntem anlatılmaktadır. Çalışmamız;“Özet, Ön Söz, Giriş, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri, Kelime Grupları, Cümle ve Cümlenin Ögeleri, Cümle Çeşitleri, Cümle Tahlilleri, Sonuç ve Değerlendirme, Kaynakça”kısımlarından oluşmaktadır. Hikâyeler,“Kelime Grupları, Cümle ve Cümlenin Ögeleri, Cümle Çeşitleri, Cümle Tahlilleri”olmak üzere dört bölümde incelenmiştir. Üç bölümde de dilcilerimizin görüşlerine yer verilerek ve Hikâyeler'den her başlığa en uygun örnekler seçilerek konunun anlatımı sağlanmıştır. Cümle Tahlilleri bölümünde tüm bölümlerde anlatılanlara uygun olarak seçilmiş örnekler üzerinden incelemeler yapılmıştır. Çalışmanın sonunda ise bu örneklerden yola çıkılarak genel bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışmamız hazırlanırken Hikâyeler adlı kitabın Dergâh Yayınlarının 9. baskısının bilgisayar ortamına aktarımı yapılarak kitapta geçen cümlelerin ve kelime gruplarının sayfa ve satır numarasına denk düşen sayısal karşılıkları verildi. Daha sonra çalışmada kullanacağımız tasnif yöntemi belirlenerek kelime grupları, cümle ögeleri ve cümle çeşitleri şeklinde genel bir sınıflandırma yapıldı ve çalışmamıza konu olan hikâyelerde yer alan cümlelerden, başlıklara uygun örnekler seçildi. Bu alanda yapılan çalışmalardan ulaşılabildiğimiz dil bilgisi kaynakları taranarak araştırmacıların incelediğimiz konulara dair görüşlerine yer verildi.
Özet (Çeviri)
In this study, Ahmet Hamdi Tanpınar's stories from Dergah publications were examined in terms of syntax. The introduction section describes the purpose, importance of the research and the method used in the research. Our study consists of“Abstract, Preliminary Word, Introduction, Ahmet Hamdi Tanpınar's Life, Literary Personality and Works, Word Groups, Sentences and Sentences of Sentences, Sentence Types, Sentence Analysis, Conclusion and Evaluation, Bibliography”. The stories were examined in four sections:“Word groups, sentence and elements of sentence, sentence types, sentence analysis”. In all three sections, the views of our linguists were given and the most appropriate examples were selected from the stories and the subject was explained. In the sentence Analysis section, reviews were made on selected samples in accordance with what is described in all sections. At the end of the study, a general evaluation was made based on these examples. During the preparation of the study, the 9th edition of the book, Hikâyeler, by transferring the computer environment, the numerical equivalents of the sentences and word groups in the book are given which correspond to the page and line numbers. Then, the classification method we will use in the study was determined and a general classification was made in the form of word groups, sentence elements and sentence types, and appropriate examples were selected from the sentences in the stories that are the subject of our study. In this field, we examined the language information sources that we can reach from the studies and gave the views of the researchers on the topics we examined.