Irkçılık ve SSCB paradoksu
Racism and USSR paradox
  1. Tez No: 565163
  2. Yazar: ZARİNA HAMRAYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Irkçılık, Yeni Irkçılık, Kapitalizm, SSCB, Etnik Köken, Ulusal Karakter, Racism, New Racism, Capitalism, USSR, Ethnicity, National Character
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Irkçılık özellikle 19. ve 20. yüzyıllarda zirveye ulaşan bir ideolojidir. İlk başta biyolojik özellikleri ölçüt olarak kullanan ırkçılığın, İkinci Dünya Savaşından sonra eski popülaritesini kaybettiği düşünülüyordu. Fakat 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Avrupa'da yaşanan göçler, Batı toplumlarının homojen yapısını kaybetmesine neden olduğu gerekçesiyle çeşitli tartışmalara yol açmıştır. Bu durum kültürel farklılıkları ön plana çıkaran“yeni ırkçılığın”biyolojik ırkçılığın yerine geçmesine neden olmuştur. Temelinde kapitalist üretim ilişkilerinin ve sömürgeciliğin bulunduğu ırkçılığın SSCB gibi sosyalist olma iddiasındaki bir devlette vuku bulması üzerinde detaylı düşünmeye değer. Sovyet yönetimi kuruluşunun ilk yıllarından itibaren ırkçı mitlerin yaygın olduğu Rus milliyetçiliğinin önüne geçmeye çalıştı. Fakat Stalin'in iktidara gelmesi Rus milliyetçiliğinin yeniden filizlenmesini sağladı. Sovyet hükümeti homo sovyeticus yaratma iddialarına karşın Ruslaştırma politikasını izledi. Rus dili esas dil olarak kabul edilmiş olup bütün resmi işlemler Rus dilinde yapılmıştı. Devlet yönetiminde önemli görevlere Ukraynalılar, Belaruslar ve çoğunluk olarak Ruslar getirilmişti. SSCB'de milliyetçilik ve ırkçılık iç içe geçen iki ideolojidir. Dolayısıyla bu çalışmada cinsiyetçilik, yabancı düşmanlığı ve milliyetçilik gibi kavramlarla yakından ilişkili olan ırkçılık konun amacı gereği sadece milliyetçilik bağlamında incelenecektir. Sovyet bilim dünyasında ırk yerine etnik köken çalışmaları yapılmıştır. Sovyet bilim adamları 1960'lardan sonra psikolojinin etnik grupların ortak biyolojik özelliği olduğunu savunmuşlardır. Bununla birlikte her bir etnik grubun kendine özgü karaktere sahip olduğu benimsenmiş olup bu durumun ifadesi için“ulusal karakter”kavramı kullanılmıştır. İlerleyen yıllarda Sovyet biliminde etnik gruplar arasında yetenek farklarının olduğu ve halkların kaderinin genetik özellikleri tarafından belirlenebileceği düşüncesi gelişmeye başladı. Bu çalışmada ırkçılığın tarihsel kökleri incelendikten sonra Sovyet yönetiminin diğer uluslara karşı izlediği politikalar incelenecektir. Ruslar kendilerini diğer halklardan farklı ve özel olarak görmekteydi. Özgün bir kimliğe sahip oldukları düşünceleri SSCB dönemine de yansımıştır. Irkçılığa şiddetle karşı çıkan SSCB'de kültürel gösterenlere işaret eden yeni ırkçılığın olduğu gösterilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Racism is an ideology that has reached its summit especially in the 19th and 20th centuries. It was thought that racism, which used biological features as a criterion at the beginning, has lost its former popularity, after World War II. However, migrations in Europe have caused controversy with the reason of the loss of homogenous structure of Western societiessince the second half of the 20th century. This situation has led to the replacement of biological racism with the“new racism”that puts forward cultural differences. On the basis of capitalist relations of production and colonialism, racism, such as the USSR in a state that claims to be socialist is worth considering in detail on the occurrence. From the first years of its establishment, Soviet administration tried to prevent Russian nationalism, where racist myths were widespread. But Stalin's coming to power has led to the re-emergence of Russian nationalism. Despite allegations of the creation of“homo sovieticus”, the Soviet government followed the policy of Russification. The Russian language was accepted as the main language and all official procedures were made in Russian. Important tasks in the administration of the state were run by the Ukrainians, Belarusians and mostly Russians as the majority. Nationalism and racism are two intertwined ideologies in the USSR. Therefore, in this study, racism, which is closely related to concepts such as sexism, xenophobia and nationalism, will be examined in the context of nationalism only for the purpose of the subject. In the Soviet scientific world, instead of race, ethnic origin studies were conducted. After the 1960s, Soviet scientists have argued that psychology is a common biological feature of ethnic groups. Also, it has been adopted that each ethnic group has its own character and the term“national character”has been used for the expression of this situation. In the following years, the idea that there were differences between ethnic groups and that the fate of the people are determined by their genetic characteristics, began to develop in the Soviet science. In this study, after examining the historical roots of racism, the policies of the Soviet administration against other nations will be examined. The Russians saw themselves as special and different from other peoples. Their thoughts of having a unique identity were also reflected in the USSR period. It will be tried to show that there is a new racism in the USSR, while USSR itself strongly opposes racism.