Havacılıkta emniyet yönetim sistemi ve emniyet kültürü, havacılık çalışanlarında emniyet kültürü ölçümü
Safety management system and safety culture in aviation, measurement of safety culture in aviation employees
  1. Tez No: 565176
  2. Yazar: NAZLI HİLAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN RODOPLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılıkta Emniyet Yönetim Sistemi, Havacılıkta Emniyet Kültürü, Havacılıkta Emniyet Kültürü Ölçümü, Safety Management System in Aviation, Safety Culture in Aviation, Safety Culture Measurement in Aviation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Havacılık insan, makine ve çevrenin bir görev veya hizmet amacıyla, birbirleriyle uyumlu bir şekilde yönetilmesi gereken bir faaliyettir. Havacılık faaliyetlerinde elde edilen başarı, başarısızlıklar ve kazalarda bu bileşenlerin her birinin payı inkâr edilemez. Ancak havacılık, özellikle insan faktörlerinin daha fazla ön plana çıktığı alanlardan birisidir. Bundan dolayı, havacılık emniyetinin ve havacılık kültürünün gelişmesi, hava aracı kazalarının önlenmesi için emniyet yönetiminin kaza ve olaylardaki ilgisini tanımlamaya yönelik kabiliyetlerin geliştirilmesi gereklidir. Böylece, tekrarlayan olayları önlemek için gerekli önlemler alınmış olur ve benzer olayların tekrar etmemesi için bu tür tecrübelerden daha fazla faydalanılmış olunur. Bu çalışmanın amacı, emniyet yönetim sisteminin ve emniyet kültürünün sivil havacılıktaki olumlu etkisini belirlemektir. Çalışmanın amacına ulaşmak için emniyet yönetim sistemi ve uygulamaları ele alınmış, havacılıkta emniyet kültürü detaylarıyla incelenerek, havacılıkta emniyet kültürünü ölçmeye yönelik bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmadaki sonuçların en önemli noktalarından biri, emniyet yönetim sisteminin uygulamaya konulduğu tarihten itibaren hem dünya hem de araştırma yapılan kapsamda emniyet kültüründeki olumlu yöndeki gelişmelerin var olduğu ve emniyet yönetim sisteminin hedeflediği amaçlara ulaşıyor olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Aviation is an activity in which man, machine and environment must be managed in a harmonious way for a task or service. The share of each of these components cannot be denied in success, failures and accidents in aviation activities. Aviation is one of the areas where human factors are more prominent. Therefore, the development of aviation safety/ culture and the ability to define the relevance of safety management to accidents and incidents in order to prevent aircraft accidents should be developed. Thus, the necessary measures are taken to prevent recurrent events and such experiences are utilized more so that similar events do not recur. The aim of this study is to determine the positive impact of the safety management system and safety culture on civil aviation. In order to reach the aim of the study, the safety management system and its applications were discussed and the safety culture in aviation was examined in detail and a research was conducted to measure the safety culture in aviation. One of the most important aspects of the results of this study is that there are positive developments in the safety culture both in the world and in the research area since the introduction of the safety management system, and that the safety management system achieves the goals it aims.