Effects of anisotropy of ferrite coating on the radiation characteristics of cylindrical conductor excited by elemantary sources
İzotropik olmayan ferit kaplamanın basit kaynaklarla uyarılmış iletken silindirik yapılardan ışıma özelliklerine etkileri
  1. Tez No: 56572
  2. Yazar: ÖZLEM ÇİVİ (AYDIN)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HIZAL ALTUNKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: silindirik çok katmanlı ortamlardan ışıma, çok katmanlı izotropik olmayan ortamlardan ışıma ve saçınım, ferit içeren antenler. vı, radiation from cylindrically layered structures, radiation and scattering from anisotropic layered media, ferrite loaded antennas. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tezde, izotropik olmayan çok katmanlı silindirik yapılardaki herhangi bir şekilde yerleştirilmiş kaynakların ışıma özellikleri incelenmiştir. Durum-geçiş matris yaklaşımını temel alan bir formülasyon kullanılmıştır. İzotropik olmayan ortam için, frekans uzayında tam dalga enine alan denklemleri silindirik koordinatlar kullanılarak elde edilmiştir. Bu denklemler, birinci dereceden doğrusal diferansiyel denklem sistemi formunda yazılmıştır. Bu matris sisteminin her katmandaki çözümü, sayısal olarak hesaplanan durum-geçiş matrisleri cinsinden bulunmuştur. Alanlar, katmanların ara yüzeylerinde eşlenmiştir. Işıma alanları, asimptotik olarak en dik düşenler yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. İzotropik olmayan ferit ile kaplı sonsuz uzunlukta iletken silindirin üzerindeki çok ince yank anten için sayısal sonuçlar sunulmuştur. Ayrıca, her hangi bir katmanda yer alan sonsuz küçük dipol antenler tarafından uyarılan, ferit ve izotropik dielektrik kaplı iletken silindirler için ışıma örüntüleri de hesaplanmıştır. Ferite uygulanan manyetik alanın ve diğer ortam parametrelerinin değişiminin, ışıma örûntûleri üzerine etkileri incelenmiştir. Ortam parametrelerinin değişimiyle, elektronik demet taraması, demet bölünmesi, örüntü şeklinin değiştirilebilmesi, demet genişliğinin ayarlanabilmesi, çapraz polarizasyonlu alanın kontrolü, radar kesit alanının kontrolü elde edilebilmektedir. Bu parametreler arasında, ışıma alam üzerinde en çok etkili olan parametre, ferite uygulanan de manyetik alandır. Özellikle de manyetik alanın şiddetinin değişimi, ışıma Örüntüleri üzerinde çok etkilidir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, radiation characteristics of an arbitrarily oriented source in an anisotropic multilayered cylindrical structure are investigated. Formulation based on state transition matrix approach is developed. Full wave transversal field equations in spectral domain are derived for anisotropic medium in cylindrical coordinates. These expressions are formed into a set of linear first order differential equations. The solution at each layer is expressed in terms of the state transition matrices which are evaluated numerically. Fields are matched at the interfaces. Far fields are evaluated asymptotically by using the method of steepest descents. Numerical results are presented for a very narrow axial slot in an infinitely long conducting cylinder coated with an anisotropic ferrite. Furthermore, the radiation patterns of infinitesimal dipoles placed in an arbitrary layer of multilayered magnetized ferrite and isotropic m dielectric coated cylindrical structures are given. The effects of changing the bias magnetic field of the ferrite and the other medium parameters on the radiation patterns are examined. Beam scanning, beam splitting, pattern shaping, beamwidth adjustment, control on cross-polarized component, and radar cross section control can be obtained by varying the medium parameters. Among these the applied dc magnetic field is the most effective parameter on radiation, especially by varying the magnitude of the applied dc magnetic field.