Multi-item lot sizing problem with setup times
Kurma zamanlı çok ürünlü kafile büyüklüğü belirleme problemi
- Tez No: 56517
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KIRCA
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Üretim Planlaması, Kafile Büyüklüğü Belirleme, Lagranj Gevşetimi, Dal ve Düğüm, Sezgisel Yöntem. iv, Production Planning, Lot Sizing, Lagrangean Relaxation, Branch and Bound, Heuristics. III
 - Yıl: 1996
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZ KURMA ZAMANLI ÇOK ÜRÜNLÜ KAFİLE BÜYÜKLÜ?Ü BELİRLEME PROBLEMİ Süral, Haldun Doktora, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Ömer Kırca Ocak, 1996, 104 sayfa Bu çalışmada, çok ürünlü, tek aşamalı, kapasite kısıtlı ve kurma zamanlı kafile büyüklüğü belirleme problemi incelenmiştir. Amaç, planlama dönemindeki talebin zamanında karşılandığı ve toplam envanter tutma maliyetinin enazlandığı bir üretim çizelgesini bulmaktır. Probleme bir alt sınır bulmak için talep kısıtlarının Lagranj gevşetiminden yararlanılmıştır. Bir dizi üst sınırlı karmaşık 0-1 sırt çantası probleminin çözümünden ortaya çıkan en az maliyetli şebeke akış problemine dayanan sezgisel bir yöntem geliştirdik. Probleme en iyi çözümü bulmak için bu alt sınır ve sezgisel yöntemi kullanan bir dal ve düğüm algoritması geliştirilmiştir. Algoritmanın deneysel davranışının incelenmesi, onun, küçük boyutlu, özellikle envanter tutma maliyetinin bütün ürünler için aynı olduğu problemlerin çözümünde etkin çalıştığını göstermiştir. Ayrıca, en iyi çözümden küçük bir sapma göze alındığında algoritmanın performansı artırılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTI-ITEM LOT SIZING PROBLEM WITH SETUP TIMES Sural, Haldun Ph.D., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Kırca January, 1996, 104 pages This study addresses the multi-item single level capacitated dynamic lot sizing problem with setup times. The objective is mainly to determine a production schedule where demand is satisfied on time so that the sum of the inventory holding costs over the planning horizon is niinimized. The Lagrangean relaxation relative to the demand constraints is utilized for finding a lower bound to the problem. We develop a heuristic procedure by solving a minimum cost network flow problem resulting from the solution of a series of the mixed 0-1 knapsack problem with variable upper bounds. A branch and bound algorithm that comprises the lower bound and the heuristic procedure is designed to solve the problem at optimality. Analysis of the experimental behaviour of this algorithm indicates that the algorithm is effective in finding an optimal solution for the small size problems, particularly, when the inventory holding cost is identical for all items. Furthermore, the performance of the algorithm can be enhanced at the cost of a small precision.