Strengthening effect of synthetic fabric in flexible pavement overlans
Sentetik dokumaların esnek üstyapı kaplamalarındaki güçlendirici etkisi
- Tez No: 56519
- Danışmanlar: PROF.DR. RÜŞTÜ YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sentetik dokuma, Kaplama, Sonlu eleman metodu, Synthetic fabrics, Overlay, Finite element method. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
öz SENTETİK DOKUMALARIN ESNEK ÜSTYAPI KAPLAMALARINI) AKİ GÜÇLENDİRİCİ ETKİSİ Tuncay, Harun Tulu Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Rüştü Yüce Ocak 1996, 172 sayfa Son yıllarda sentetik dokumalar yol mühendisliğinde yaygın kullanılır hale gelmiştir. Dokuma uygulamalarının verimliliği, dokumaların yansıma çatlakları üzerindeki geciktirici etkisi nedeni ile geniş ilgi görmektedir. Tezin amacı sentetik dokumaların esnek üst yapı kaplamalarının ömrüne olan etkisini çözümsel yaklaşımla araştırmaktadır. Bu amaçla, esnek üst yapı sistemlerini tanımlayan sonlu eleman modelleri hazırlanmış ve bu modellerden elde edilen sonuçlar elastik tabaka teorisi ile doğrulanmıştır.Sentetik dokumalar ve kaplama temel tabakası dahil olmak üzere farklı üstyapı elemanlarının, eski aşınma tabakalarının çatlaklı ve çatlaksız bölgeleri üzerinde yer alan esnek üst yapı kaplamalarının davranışına olan etkisi parametrik bir çalışma ile incelenmiştir. Analiz sonuçlan asfalt kaplama tabakasının altındaki radiyal sünme cinsinden değerlendirilmiştir Dokumaların kalınlıklarına ve sertliklerine bakılmaksızın çatlak üzerindeki gerilme yoğunlaşmalarının azaltılmasında verimli olduğu sonucuna varılmıştır. Çatlaklı bölgeler üzerindeki kaplamalarda kalınlığı aşın olmamak kaydıyla temel tabakası uygulanması avantaj sağlamıştır. Eğer eski üst yapıdaki çatlaklar geniş bir alana yayılmış ise kaplama temel tabakası veya sentetik dokuma alternatifleri uygulanabileceği ancak çatlaklar bölgesel bir özelliğe sahipse dokumaların bölgesel olarak uygulanmasının daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Gabari problemi olan yerlerde dokumalar temel tabakalarına oranla sözü edilir derecede avantajlı olmaktadır. Dokumalar, şehir içi yol kotlarındaki aşın yükselmelerin önlenmesinde çözüm olabilir. Gerilme azaltıcı özelliğe sahip dokumalar daha iyi bir davranış göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRENGTHENING EFFECT OF SYNTHETIC FABRICS IN FLEXIBLE PAVEMENT OVERLAYS Tuncay, Harun Tulu M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Rüştü Yüce January 1996, 172 pages Synthetic fabrics have become commonly used in the highway engineering field in recent years. Efficiency of fabric applications has received an extensive attention due to remedial effects of fabrics on the reflection cracking. The purpose of this thesis is to investigate the influence of the synthetic fabrics on the life of the flexible pavement overlays by an analythical approach. Therefore finite element models describing the flexible pavement msystems are prepared and the results obtained from these models are verified by the elastic layer theory. The effects of different components of flexible pavements including synthetic fabrics and overlay base courses on the performance of flexible pavement overlays over cracked and uncracked regions of the old wearing courses are examined in form of a parametric study. Results of the analyses are evaluated in terms of the radial strain at the bottom of the asphaltic overlay course. It is concluded that the fabrics regardless of their thickness and stiffness are efficient in reduction of stress concentrations at the crack tips. Application of base layers in overlays has an advantage when used over cracked regions provided their thickness is not excessive. If the cracks in the old pavement are widely distributed both overlay base course and overlay with fabric alternatives may be applied. On the other hand, if the cracks have local character it is better to apply fabrics locally. Fabrics have a pronounced advantage over base courses where a clearance problem exists. In urban areas, fabrics may be a solution to prevent the excessive rise in road elevations. Fabrics with stress relieving character provide better performance.