Implementation of a communication system for distribution automation based on telephone network
- Tez No: 56524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİH GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Communication Alternatives for Distribution Automation Applications, Full Duplex Communication, Half Duplex Communication, Voice Band Modems, Telephone Lines. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz DA?ITIM OTOMASYONU İÇİN TELEFON ŞEBEKESİ ÜZERİNDE ÇALIŞAN HABERLEŞME SİSTEMİNİN UYGULAMASI Altınoluk, Hasan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nezih Güven Ortak Tez Yöneticisi: Ayhan Büyüksemerci, Yüksek Lisans Aralık 1996, 98 sayfa Elektrik dağıtım sistemlerinin otomasyonunda iletişim ortamlarının rolü hayati önem taşır. Seçilen iletişim ortamı her türlü koşulda çalışabilmeli, elektrik dağıtım sistemlerinin şimdiki ve gelecekte ortaya çıkabilecek iletişim ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte olmalıdır. İletişim ortamlarından kaynaklanan haberleşme kopukluları yedek haberleşme ortamlarıyla düzeltilmeli ve dağıtım otomasyonu sisteminin kesintisiz çalışması sağlanmalıdır. Bu tez çalışmasında, dağıtım otomasyonunda kullanılabilecek ana ve yedek iletişim ortamları için fizibilite çalışması yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlarından yola çıkılarak, dağıtım otomasyonu için telefon şebekesi ve fiber optik şebekenin birlikte kullanımından oluşan haberleşme sistemleri önerilmiştir. Birinci öneride, telefon şebekesi, ana iletişim ortamı olarak, ikinci öneride yedek iletişim ortamı olarak düşünülmüştür. Telefon şebekesi üzerinde çalışacak haberleşme sistemi için haberleşme üniteleri geliştirilmiştir. Haberleşme ünitelerinde 1200 bps/2400 bpsmodem entegreleri ve mikroişlemci kullanılmış, her türlü iletişim alternatiflerine kolayca entegre edilebilmesi için de açık bir sistem olarak tasarlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Dağıtım Otomasyonu İçin İletişim Ortamları, Half Duplex İletişim, Full Duplex İletişim, Ses Bandında Çalışan Modemler, Telefon Hatları.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF A COMMUNICATION SYSTEM FOR DISTRIBUTION AUTOMATION BASED ON TELEPHONE NETWORK Altınoluk, Hasan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nezih Güven Co-Supervisor: Ayhan Büyüksemerci, M.S. December, 1996, 98 pages Communication mediums play an essential role for the communication needs of electrical distribution automation systems. Selected communication medium should operate in all conditions and meet all present and future demands of distribution automation systems. Possible communication breaks emerging from the medium should be eliminated by back up communication mediums to maintain the continuity of operation of the distribution automation system. In this thesis, a feasibility work has been performed for the possible main and back up communication mediums to be used in distribution network. According to the results of the feasibility work, hybrid communication configurations based on telephone network and fiber optic network have been suggested. In the first proposal telephone network is considered to be a main communication medium in regions where installation of fiber optic is not justified. In the second proposal, it is considered to be a back up communication medium mfor distribution automation systems which include critical links. For the implementation of communication system operating on telephone network, communication interface units have been designed. Communication interface units have been developed by using 1200 bps/2400 bps modem chips and microcontroller. Design of the units has been based on open system architecture to realize a powerful and expandable system which can be used in all kinds of distribution automation applications.