Geochemicl assesmen of thermal waters from the Afyon geothermal area; Geothermometry applications and fluid-mineral equilibria
- Tez No: 56525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN GÜLEÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Afyon Termal Sulan, Jeotermometre, Mineral Dengesi, Afyon Thermal Waters, Geothermometry, Mineral Equilibria IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
öz AFYON JEOTERMAL ALANINDAKİ TERMAL SULARIN JEOKİMYASAL DE?ERLENDİRİLMESİ: JEOTERMOMETRE UYGULAMALARI VE AKIŞKAN-MİNERAL DENGESİ Mutlu, Halim Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nilgün Güleç Kasım 1996, 169 sayfa Afyon bölgesinde sıcaklıktan 32 ile 92° C arasında değişen termal sular kimyasal bileşim ve toplam çözünmüş madde (TDS) miktarı açısından değişiklikler göstermektedir. Ömer-Gecek sulan Na-Cl-HC03'ca zengin olup, yüksek sıcaklıktan ile de farkedildiği üzere, olasılıkla daha derin bir su döngüsü sergilerler. Gazlıgöl, Sandıklı ve Heybeli-Karaburun sulan ise genellikle Na-HC03 karakteri gösterirler. Gazlıgöl sularındaki düşük sülfat derişimleri olasılıkla bakteriyel sülfat indirgenmesi nedeniyledir. Silika ve katyon jeotermometreleri ile Ömer-Gecek, Gazlıgöl, Sandıklı ve Heybeli-Karaburun alanları için sırasıyla 75-155° C, 66-120° C, 84-97° C ve 56-96° C lik rezervuar sıcaklıktan saptanmıştır. Ömer-Gecek ve Gazlıgöl alanları için, sırasıyla 125 ve 100° C lik rezervuar sıcaklıklarınınbelirlendiği entalpi-klör karışım modeli, suların kimyasal bileşim ve sıcaklıklarındaki değişimin, kaynama, derin kökenli sıcak suyun kondüktif olarak soğuması ve bu suyun soğuk su ile karışımını içeren birtakım işlevlerin bir araya gelmesi ile açıklanabileceğini göstermektedir. Silika-entalpi karışım modelinin uygun olmayan rezervuar sıcaklıkları vermesi ve ayrıca sulardaki katyon/proton oranına karşılık kalsedon jeotermometre sıcaklığı ile çizilen diyagramda noktaların gelişigüzel bir dağılım göstermesi nedeniyle, Afyon sularına özgün olarak, silika jeotermometrelerinin katyon jeotermometrelerine göre daha az güvenilir olduğuna inanılmaktadır. Suların birçoğunda, silika çözünürlüğünün kalsedon fazı tarafından kontrol edildiği de ortaya konmuştur. Afyon sıcak sularının denge durumları alterasyon mineralojisi, Na-K- Mg diyagramı, Na-K-Mg-Ca diyagramı, aktivite diyagramları ve log SI diyagramları yardımıyla çalışılmıştır. Bu çalışmalar, bölgedeki kaynak ve düşük sıcaklıklı kuyu sularının olgun olmayan sular veya karışım sulan olduğunu ve ayrıca bu suların kimyasal jeotermometrelerce belirlenen sıcaklık aralıklarında, muskovit, K-feldspat, kaolinit ve kalsit mineralleri ile dengede olduklarını ortaya koymuştur. Ömer-Gecek sularındaki bazı karışım ve kaynama işlevlerini test etmek amacıyla yürütülen kütle-denge hesaplamaları, sularda ölçülen sıcaklık ve CI, SO4, Na ve K derişimlerini sağlayan sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOCHEMICAL ASSESSMENT OF THERMAL WATERS FROM THE AFYON GEOTHERMAL AREA: GEOTHERMOMETRY APPLICATIONS AND FLUID-MINERAL EQUILIBRIA Mutlu, Halim Ph.D., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Nilgün Güleç November 1996, 169 pages Thermal waters of the Afyon area with temperatures ranging from 32 to 92° C vary in chemical composition and TDS contents. Ömer-Gecek waters are enriched in Na-Cl-HC03 and probably suggest a relatively deep water circulation which is also indicated by their relatively high temperatures. However, Gazhgöl, Sandıklı, and Heybeli-Karaburun waters generally exhibit an Na-HC03 character. Low sulfate concentrations in the Gazhgöl waters are most probably due to a bacterial sulfate reduction process. Silica and cation geothermometers yield reservoir temperatures of 75-155° C, 66-120° C, 84-97° C, and 56-96° C for the Ömer-Gecek, 111Gazlıgöl, Sandıklı, and Heybeli-Karaburun fields, respectively. The enthalpy- chloride mixing model, approximating reservoir temperatures of 125 and 100° C for the Ömer-Gecek and Gazlıgöl fields, respectively, suggests that the diversity in the chemical composition and temperature of the waters can be accounted for by a combination of processes including boiling and conductive cooling of deep thermal water and mixing of the deep thermal water with cold water. Because silica-enthalpy mixing model yields no suitable reservoir temperatures and scattered data points are obtained in the cation/proton ratio vs. chalcedony geothermometer diagram, silica geothermometers are believed to be less reliable than the cation geothermometers in the case of the Afyon waters. It is also determined that solubility of silica in most of the waters is controlled by chalcedony phase. Equilibrium states of the Afyon thermal waters were studied by means of alteration mineralogy, Na-K-Mg diagram, Na-K-Mg-Ca diagram, activity diagrams, and finally log SI diagrams. These studies indicate that most of the spring and low-temperature well waters in the area are immature or mixed waters which are likely to be equilibrated with muscovite, K-feldspar, kaolinite, and calcite at temperature ranges calculated from the chemical geothermometers. Mass-balance calculations performed to test some of the mixing and boiling processes in the Ömer-Gecek waters approximate the temperature and CI, SO4, Na, and K concentrations measured in these waters.