Changing industrial structure and interfirm linkapes: Case study for interfirm linkopez of small enterprisen in Turkey, competitivenes, dependence and problems
  1. Tez No: 56526
  2. Yazar: IŞIL YAPRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN ALTABAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük sanayi isletmeleri, Sanayi isletmeleri arası bağlar, Small enterprises, Inter-firm linkages, Industrial structure, Turkey
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehircilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
ÖZ SANAYİNİN DE?İŞEN YAPISI VE İŞLETMELER ARASI BA?LAR: TÜRKİYEDEKİ KÜÇÜK SANAYİNİN YAPISI VE KÜÇÜK VE BÜYÜK SANAYİ İŞLETMELERİ. ARASINDAKİ BA?LAR, REKABET GÜCÜ VE PROBLEMLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Yaprak, Işıl Doktora, Şehircilik Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Özcan Altaban Ek-Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İlhan Tekeli Eylül 1996, 219sayfa Sanayinin küreleşme sürecinde, dünya da üretim ve rekabet stratejilerinin yeniden tanımlandığı bir aşamada, işletmeler arası bağların önemi artmaktadır. Yaşayabilmek ve yeni koşullara, değişen talep yapısına uyum sağlayabilmek olarak tanımlanan esneklik yeni bir üretim organizasyonu biçimi olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada esnek üretim sistemleri, şimdiye kadar ihmal edilmiş küçük firmalar özelinde getirdikleri yeni bir anlayış ve firmalar arası ilişkilerin temel yapı tası olarak ele alındığı bir analatik bir yapı olarak küçük be büyük firmalar arası ilişkilerin analizinde kullanılmıştır. Türkiye diğer ülkeler gibi krizden ve son yıllarda ortaya çıkan esnek üretim biçimlerinden etkilenmiştir. Bu nedenle bu çalışma yeni ortayaçıkan üretim organizasyonunun tarihi bir bakışla ele alarak temel göstergelerini incelemek istemiş ve daha özel bir amaç olarak Türkiye deki küçük firmaların, Ford sonrası üretim sistemlerine adaptasyon stratejilerinde küçük ve büyük firmalar arasında yeni oluşan üretim ilişkilerinde ve yeni networkler içinde benzerliklerini saptamak hedeflenmiştir. Bu benzerliklerin saptanmasında firmalar arası ilişkiler içinde fason imalat tarzi ilişkilerin esnek üretim sistemleri içinde sahip olduğu özel yerden dolayı da ayrıca üzerinde durulmuştur. Fason imalat yapan firmalar ile, yapmayanlar arasındaki farklar, üretim türleri, miktar değişiklikleri, standardlar ve kalite kontrol uygulamaları açısından sağlanan esneklğge açıklık getirmesi nedeniyle ayrıca incelenmiştir. Bu çalışmada sunulan araştırma iki aşamadan oluşmuştur. Birinci asama, Türkiye'de kucuk ve buyuk ölçekli sanayi isletmeleri arasindaki bağlar, rekabet gucu, kalite, service ve urun konularinda, isletmeler düzeyinde incelenmiştir. Remark Araştırma Şirketi tarafından 1990 yılında 3507 şirket için yürütülmüş olan kapsamlı veritabanı bu önemli grub firmayı incelemek için kullanılmıştır. Calışsmanın ikinci aşamasında, küçük kareler regresyon yöntemi, sektör düzeyindekarşılaştırmalar için kullanilmistir. Küçük ölçekli sanayi işletmelerinin göreli üretkenlik değeri bir bağımsız değişken olarak ele alınmış, küçük ölçekli işletmelerin üretkenlik değerinin sektör üretkenlik değerine oranı ile tanımlanmıştır. Bu oranı etkileyen faktörler, yeni dönemi ve esnek üretkenlik döneminin belirleyicileri içinden seçilmiştir. Ürün çeşidinin artışı, üretim süreçlerindeki esneklik, yeni alanlarda ortayaçıkan yığılma, kalitenin fiyattan daha önemli olması dahaeğitimli ve esnek işgücünün kullanılışı, firmaların küçülmesi ve küçük büyük firmaların aralarındaki ilişkilerin artışı ile daha entegreolusu gibi faktörler bu yeni dönemin karakterleri sayılmaktadır. Çalışmada, analizlerde ortaya çıkan karakteristiklerin bazılarının yeni ve esnek üretim sistemlerine bazılarınında eski Fordist üretim sistemlerine benzerlikler göstermesi tartışılmıştır. Fason imalat yapanların ayrıca incelenmesi değişik sektörlerde iki tip tanımlanmasına olanak vermiştir. İşgücü yoğun sektörlerde (ayakkabı, mobilya) kapasite türü fason imalat, teknoloji yoğun sektörlerde de özel tür fason imalat olduğu tanımlanmıştır. Textil ve otomotiv sektörlerinde içerdikleri aktivite türünün çok çeşitli oluşu nedeni ile bu iki tür ilişkide tam olarak tanımlanamamıştır Küçük firmaların üretkenliğine etki yapan faktörler, esnek üretim tanımlan içinde düşünülmüş ve firmalar arası ilişkilerin ve rekabetin, sanayinin gelişmesi ile küçükler ve büyükler arasında oluşan ilişkilerin etki yaptığı görülmüştür. Dikey bütünleşmenin, küçük ölçekli firmalar üzerinde ters bir etki yaptığı bulunmuş, nedeninin bütünleşmenin yüksek olması nedeni ile pazara girememeleri olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHANGING INDUSTRIAL STRUCTURE AND INTER-FIRM LINKAGES : CASE STUDY FOR INTER-FIRM LINKAGES OF SMALL ENTERPRISES IN TURKEY, COMPETITIVENESS, DEPENDENCE AND PROBLEMS Yaprak, Isil Ph.d., Department of City Planning Supervisor: Y. Doc. Dr. Ozcan Altaban Co-Supervisor: Prof. Dr. ilhan Tekeli September 1 996, 2 1 9 pages At the stage of globalization of industry, where the production and competition strategies are re-defined for the world, the importance of inter-firm linkages is increasing. Flexibility as an ability to survive and repond to new conditions and changing market requirements emerge as a new form of industrial production system. In this study, flexible specialization is considered as an analytical framework to analyze inter-firm linkages since its focus on small scale production offers a new perspective to often neglected small production units and inter-firm linkages are considered as the core element of the new production organizations and flexible production systems.IV Turkey like the other countries also affected from the crisis and emergence of flexible production strategies in recent years. This study attempts to evaluate the indicators of the new form of industrial organization with an historical perspective and as a more specific purpose, to examine the similarities between the experiences of Turkish small enterprises and the adoptation strategies of firms to post-Fordist production system within the formation of new production relations and new- networks between small and larger enterprises, with a special emphsis given to these linkages in the form of subcontracting. The firms which are subcontracting are analyzed separately to see their structure and differences from non-subcontracting firms by their product scope, quantity changes, application of standards and quality control concepts, to highlight the flexibility that is created. The analysis presented in this thesis, is carried on two phases; In the first phase, the assessments are focused on the inter-firm linkages between small and large scale enterprises and competition, quality, service and product scope that took place at enterprise level. Firm level database compiled by Remark Research Company in 1990 for 3507 enterprises, is used for the examination of this important group of enterprises. In the second phase of the research, ordinary least square regression by was used at intra- industry level. The relative productivity of small enterprises a dependent variable, was captured by the ratio of the productivity of small enterprises toV industrial productivity and it is regressed by the explanatory variables which were defined within the scope of the new era, flexible production systems, that is characterized by diversified products, flexibility in production processes, concentration in new geographical regions, quality overcoming price of a product within which small and larger firms bacome more integrated and inter-firm linkages play a central role. In the study, it is discussed that, some of the characteristics of inter-firm linkages outlinedn the analysis, show some similarities to flexible production systems while others could be accommadated to Fordist type of production systems. The analysis of subcontracting firms enabled the definition of two types of subcontracting relationships in different sectors. While enterprises in labour oriented sectors (i.e. footwear, furniture) were receiving capacity subcontracting, technology oriented sectors were receiving rather specialist type of subcontracts. Enterprises in textile and automotive was difficult to differentiate according to this grouping since they had a broader range of activities including both type of relationships. Among the factors affecting the relative productivity of small enterprises when considered in flexibity concept, were found that size of the firms in the market, high competition between small enterprises, the industry growth, which leads to coexistence of small and larger enterprises, that is wider differentials in efficiency. Vertical integration of enteprises which is a structure in Fordist type of productionVI organizations found to have a negative impact on the relative productivity of small enterprises by putting small enterprises at a disadvantage since they can not enter to a market in such an integrated market structure.