Urban regneration issues and policies as complementary and multi-aspect planning tools
- Tez No: 56527
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN ALTABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Rejenerasyon Konulan ve Politikaları, Kentsel Çevrelerde Değişim ve Dönüşüm Süreçleri, Yapılaşmış Çevre, Mevcut Planlama Yapısı, Yenilikçi Öneriler, Yönlendirici İlkeler, Bütünleyici ve Çok Boyutlu Planlama Araçları, Ekonomik - Sosyal - Kültürel Yaşanabilirlik, Urban Regeneration Issues and Policies, The Processes of Change and Transformation in Urban Environments, Built Environment, Existing Planning Structure, Innovative Proposals, Guiding Principles, Complementary and Multi-Aspect Planning Tools, Economic - Social - Cultural Livability. iv
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
Öz BÜTÜNLEYİCİ VE ÇOK BOYUTLU PLANLAMA ARAÇLARI OLARAK KENTSEL REJENERASYON* KONULARI VE POLİTİKALARI Kovancı, Petek Yüksek Lisans, Şehir Planlama Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Özcan Altaban Temmuz 1996, 275 sayfa Bu tez, farklı ekonomik, sosyal, kültürel, teknolojik ve mekansal bakış açılan çerçevesinde, kentsel çevrelerde yaşanan değişim ve dönüşüm süreçlerini inceleyerek; kentlerin ve kentsel nüfusun yeni talep ve değişen ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak rejenerasyon konulan ve politaları üzerinde yoğunlaşmıştır. Kentsel planlama gündemine ağırlıklı olarak 1980'lerden sonra girmeye başlayan ve önemi giderek artan kentsel rejenerasyon konularının arkasındaki dinamik ve süreçler belirlenmiştir. Bu dinamik ve süreçler, kentsel gelişme ve büyüme eğilimleri ile birlikte, yapılaşmış kentsel çevrelerde bütünleyici ve çok boyutlu planlama eylemlerine olan ihtiyacı da arttırmıştır. Bu amaçla, kentsel rejenerasyon konularının genel çerçevesi tesbit edilmiş, seçilen bazı Avrupa örnekleri incelenmiştir.“Kentsel Rejenerasyon”deyimi, kente ve kent parçalarına nitelikli ve çok boyutlu hayatiyet kazandırma amacıyla yapılan planlama eylemleri anlamında kullanılmaktadır.Türkiye'deki planlama yaklaşımları ve müdahaleleri hem mevcut planlama yapısı, kentsel problemler, potansiyeller ve olasılıklar göz önüne alınarak; hem de rejenerasyon konulan ve politikaları ile ilişkilendirilerek değerlendirilmiştir. Bu çalışmada, rejenerasyon konularının ve politikalarının bütünleyici ve çok boyutlu planlama araçları olarak kentsel çevrelerde; ekonomik, sosyal ve kültürel yaşanabilirliği arttırmak amacıyla, daha etkin kullanılmasına yönelik olarak, yenilikçi öneriler ve yönlendirici ilkeler belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN REGENERATION ISSUES AND POLICIES AS COMPLEMENTARY AND MULTI-ASPECT PLANNING TOOLS Kovancı, Petek M.S., in City Planning Supervisor. Assist.Prof.Dr. Özcan Altaban July 1996, 275 pages This thesis focuses upon urban regeneration issues and policies to meet new demands and changing needs of cities and of urban population. This study also analyzes the processes of change and of transformation in the urban environments within the framework of different economic, social, cultural, technological and spatial point of views. The processes and the dynamics behind the urban regeneration issues are determined. These issues have been introduced into the urban planning context considerably after the 1980s as an increasingly important area of concern. They also necessitate the trends of urban development and of urban growth as well as complementary and multi-aspect planning operations in the urban built environments. For this purpose, the general framework of urban regeneration issues are emphasized and the selected European case studies are examined. The planning approaches and the initiatives in Turkey are evaluated in relation to the urban regeneration issues and Iiipolicies, with respect to the existing planning structure, urban problems, potentials and possibilities. In this study, several innovative proposals and guiding principles are tried to be generated for the use of regeneration issues and policies as complementary and multi-aspect planning tools in a more efficient manner to increase the social, economic, and cultural livability in urban environment.