Tarih dersinde teknoloji kullanımına örnek: Etkileşimli ünite tasarımı
An example of the use of technology in history lesson: Interactive unit design
  1. Tez No: 565272
  2. Yazar: AHMET GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVAL AKÇA BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşimli Ünite, Teknoloji Destekli Tarih Eğitimi, Karekod, QR Kod ile Eğitim, FATİH Projesi, EBA, Interactive Unit, Technology Assisted History Education, QR Code Barcode, Education With QR Code, FATIH Poject, EBA
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada, karekod barkodlar aracılığıyla etkileşimli hale getirilen tarih ders kitabının lise 12. sınıf öğrencilerinin“Atatürkçülük ve Türk İnkılâbı”ünitesindeki konularının öğrenimine ve tarih dersinde teknoloji kullanımına yönelik tutumlarına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma 2018-2019 eğitim öğretim yılında Adana ili sınırları içerisinde bulunan alt sosyoekonomik düzeyde bir devlet okulunda yapılmıştır. Araştırmada ön test - son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmış, barkodlu etkileşimli ünitelerin etkililiğini sınamak için deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Araştırmada 32'si kontrol grubu ve 33'ü deney grubu olmak üzere toplam 65 öğrenci yer almıştır. Araştırma verileri toplanırken öğrencilerin tarih konularındaki başarılarını ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan 25 soruluk“Akademik Başarı Testi”; teknoloji tutumlarını ölçmek amacıyla Yavuz ve Coşkun (2008) tarafından hazırlanmış ve gerekli izin kendisinden alınarak söz konusu bu tutum ölçeği tarih dersinde teknolojiye yönelik tutumlarına ilişkin şeklinde uyarlanarak beşli likert tipindeki 19 maddelik“Tarih Dersine Yönelik Teknoloji Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Dersler kontrol grubunda mevcut öğretim programına uygun şekilde anlatılmış, deney grubunda ise tasarlanan etkileşimli ünite kapsamında konular içerisine yerleştirilen karekod ile tabletlerin seçilen ünitedeki konuyla ilgili görsel ve işitsel materyalleri açması sağlanarak işlenmiştir. Araştırma kapsamındaki konular işlenmeden önce ve sonra ölçekler kontrol ve deney grubu öğrencilerine ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Araştırmada verileri analiz etmek için IBM SPSS (Statistical Packet for Social Sciences) 22.0 programı kullanılmıştır. Tutum ölçeğinden ve akademik başarı testinden ortaya çıkan veriler t-testi ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda etkileşimli ünite tasarımı kullanımının öğrencilerin akademik başarılarında varolan mevcut öğretim programındaki yöntemlere göre daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanında akademik başarıya etki büyüklüğü değeri 0.67 (orta düzeyde) olarak bulunmuştur. Öğrencilerin tarih dersinde teknolojiye yönelik tutumlarında ise deney grubu öğrencilerinin ölçeğin alt boyutlarının tamamında tutum puanlarının daha yüksek çıktığı ölçülmüş; fakat bu farklılığın istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the effects of the history book which is interacted via 2D code barcodes on the attitudes of the 12th grade students at the“ Kemalism and Turkish Revolution”unit and their attitudes towards the use of technology in the history lesson. The research was carried out in a lower socioeconomic state school within the borders of Adana province in the 2018-2019 academic year. In this research, a quasi-experimental design with pre-test and post-test control group was used, and experimental and control groups were formed to test the effectiveness of the barcode interacting units. A total of 65 students, 32 of whom were in the control group and 33 in the experimental group, participated in the study. While collecting research data, the 25-item“ Academic Achievement Test”prepared by the researcher was used to measure the success of the students in history subjects; In order to measure the technology attitudes, prepared by Yavuz & Coşkun (2008) and the necessary permission was taken ,and this attitude scale was adapted to quinary likert scale" the attitudes towards technology in the history lesson. Lessons were processed with traditional teaching methods in the control group, and in the experimental group, the lessons were prepared with the help of the code barcode placed on the tablets 'chosen subjects within the scope of the interactive unit designed to open the visual and audio materials and videos about the subject in the selected unit. The scales were applied as pre-test and post-test to both group students before and after the unit subjects were processed. For the analysis of the data, SPSS (Statistical Packet for Social Sciences) 22.0 program was used. Data obtained from achievement test and attitude scale were analyzed by using t-test. Analyzes have shown that the use of interactive unit design is more effective than the current traditional method in students' academic achievements in the subjects covered by the research. In addition, the effect size value was calculated as 0.67 (medium level). In the attitudes towards technology in the history class, it was seen that the attitude scores of the experimental group students were higher in all sub-dimensions of the scale. however, this difference was not statistically significant.