Birgivî vasiyet-nâmesi (Giriş-dil incelemesi-metin-dizin-tıpkıbasım)
Birgivî vasiyet-nâmesi (Introduction-language review-text-index-facsimile)
- Tez No: 565271
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN YAYLAGÜL ÜSTÜNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Vasiyet-nâme, Birgivî Muhammed Efendi, Osmanlı Türkçesi, Dil İncelemesi, Dizin, Vasiyet-nâme, Birgivî Muhammed Efendi, Ottoman Turkish, Language Review, Index
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 515
Özet
Bu çalışma, Birgivî Muhammed Efendi'nin 1562'de telif ettiği Vasiyet-nâme adlı eserin, Kozbekçi Osman Hulusi tarafından 1780'de istinsah edilmiş nüshası üzerinedir. Nüsha, Kütahya Vahit Paşa İl Halk Kütüphanesine 43 Va 335 arşiv numarası ve Vasiyetname Tercümesi adıyla kaydedilmiştir. Birçok nüshası bulunan Vasiyet-nâme, daha önce de birçok çalışmaya konu olmuştur; ancak 11 satır, 260 varaktan oluşan ve çalışmamıza konu olan nüsha, bugüne kadar ele alınmış olan nüshalardan farklı olarak daha hacimlidir ve incelemeye tabi tutulmamış, hacmi fazla olan diğer nüshalardan ise daha derli toplu olması bakımından ayrılmaktadır. Bu çalışma, söz konusu nüshanın dil incelemesi, metin transkripsiyonu, dizini ve tıpkıbasımını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is about the copy of the work named Vasiyet-nâme that Sir Birgivî Muhammed published in 1562 and which was edited in 1780 by Kozbekçi Osman Hulusi. This copy is recorded with the number 43 Va 335 and the name Vasiyetname Tercümesi in Kütahya Vahit Pasha provincial public library. Vasiyet-nâme, which has many copies, has been the subject of many studies before, however, the copy which is composed of 11 lines and 260 pages and which is the subject of our study, is more voluminous than the others handled up to now and is separated from the other copies with being more well-coordinated which are not subject to examination. This study contains the language review, text transcription, index, and facsimile of the related copy.