Anadolu'da başlangıcından günümüze çanak formunun gelişimi
Development of the bowl form from the beginning to the present in Anatolia
- Tez No: 565287
- Danışmanlar: PROF. İSMAİL YARDIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Çanak, Şekillendirme, Form, Ceramic, Bowl, Forming, Form
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Seramik ve Cam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İlk bölümde seramiğin ve çanak formunun tanımı ile birlikte Anadolu'da çanak formunun dönemsel gelişimi ilk çağlardan itibaren ihtiyaç doğrultusunda kap kacak üretmeye başlamasından, Cumhuriyet Dönemi'ne kadar çanak formunun gelişimi anlatılmıştır. İkinci bölümde kullanım alanı çok fazla olan çanak formunun nasıl sanat objesine dönüştüğü, sanatsal-imgesel yapısı ve içinde barındırdığı kavramlardan bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde seramik sanatında çanak formunun şekillendirilmesi, sanatsal seramik tasarımı ve endüstriyel seramik tasarımı olarak iki başlıkta ayrıntılı olarak incelenmiş seramik şekillendirme yöntemleri kısaca anlatılmış ve çanak formuna uygulanabilecek dekor yöntemleri, sıraltı, sırüstü, sıriçi ve yaş çamur dekorları olmak üzere kısa başlıklarda tekniklerden bahsedilmektedir. Dördüncü bölümde günümüz seramik sanatçılarının kendi üslup ve kavramlarıyla oluşturdukları çeşitli çanak yorumlamaları anlatılmış, eserlerinden örnekler verilmiştir. Beşinci bölümde, çanak formunun tanımı, tarihsel gelişiminde ilk çağlardan günümüze kadar olan süreçte hangi evrelerden geçtiği ayrıntılı bir şekilde incelenmiş, uygulanabilecek şekillendirme yöntemleri ve oluşan kavramlar ışığında yapılmış olan araştırma sonucu geleneksel çanak formunun dışına çıkıp çağdaş seramik formlar ortaya konulmuş ve uygulamalarda sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the first chapter, the definition of pottery and bowl form, along with the periodical development of bowl form in Anatolia, from the early ages to the production of pots and pans in line with the need, the development of the bowl form from the Republican Period are explained. In the second part, how the bowl form, which has a lot of usage, turned into an art object, its artistic-imaginary structure and its concepts are mentioned. In the third section, ceramic shaping methods which have been examined in detail in two titles as shaping the dish form, artistic ceramic design and industrial ceramic design are briefly explained and the decoration methods that can be applied to the dish form are mentioned in short titles such as under-glaze, over-Glaze, under-glaze and wet mud decor. In the fourth section, various dish interpretations created by modern ceramic artists with their own styles and concepts are explained and examples of their works are given. In the fifth chapter, the definition of the dish form has been examined in detail which phases it went through in its historical development from the early ages to the present day, and contemporary ceramic forms have been put out of the traditional dish form and presented in applications as a result of the research conducted in the light of the shaping methods and.