Ad ve adla bağlantılı konuların öğretiminde bilgisayar destekli eğitsel oyunların etkisi
The effect of computer-assisted educational games on teaching noun and noun-related topics
- Tez No: 565291
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SEÇKİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil bilgisi öğretimi, eğitsel bilgisayar oyunları, bilgisayar destekli öğretim, teaching grammar, educational computer games, computer-assisted instruction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu araştırma, bilgisayar destekli öğretim ve buna bağlı olarak bilgisayar destekli eğitsel oyunların öğrencilerin Türkçe derslerindeki dil bilgisi akademik başarıları ve öğrenci tutumları üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nicel araştırmaya bağlı öntest-sontest denkleştirilmemiş gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kocaeli ilinde MEB'e bağlı bir ortaokulda öğrenim gören 6.sınıf öğrencilerinin bulunduğu iki şube oluşturmaktadır. Araştırmaya, iki şubeden toplam 70 öğrenci katılmıştır. Deney grubu 20 kız (57,14), 15 erkek (42,86); kontrol grubu 19 erkek(54,26), 15 kız (45,71) öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada, deney grubunda kullanılmak üzere bilgisayar destekli eğitsel oyunlar geliştirilmiştir. Bu uygulamalar 12 haftalık süreçte deney grubu için kullanılırken kontrol grubunda dersler müfredattaki etkinliklerle sürdürülmüştür. Araştırmaya katılan sınıflarda yapılandırmacı anlayışla öğrenim gerçekleştirilmiştir. Kontrol ve deney grubunda kullanılan yöntem ve teknikler dışında tüm koşullar eşit tutulmaya çalışılmıştır. Türkçe dersine yönelik tutum ölçeği olarak geçerlik ve güvenirliği önceden saptanmış Ünal ve Köse'ye (2014) ait ölçek, dil bilgisine yönelik tutum ölçeği olarak ise Pehlivan, Aydın ve Uyumaz (2018) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Başarı testi olarak da Durukan'a (2011) ait Dil Bilgisi Başarı Testi kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mann Whitney U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testleri kullanılmış, Spearman Brown korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Bilgisayar destekli eğitsel oyunların uygulandığı deney grubuyla mevcut müfredat uygulamalarının kullanıldığı kontrol grubu arasında dil bilgisi akademik başarıları, Türkçe dersine ve dil bilgisine yönelik tutumları yönünden deney grubu lehine anlamlı bir farklılık oluşmuştur. Dil bilgisi öğretiminde bu tarz yazılımların kullanılmasının başarı ve tutum üzerinde anlamlı bir fark yaratacağı ortaya koyulmuştur. Elde edilen öntest ve sontest sonuçlarına göre dil bilgisi başarısında Türkçe dersine ve dil bilgisine yönelik tutumlarda cinsiyet bakımından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bilgisayar destekli eğitsel oyunların kullanıldığı deney grubu ile mevcut müfredat uygulamalarının kullanıldığı kontrol grubundan elde edilen öntest ve sontest sonuçlarına göre dil bilgisine yönelik tutumlarla Türkçe dersine yönelik tutumlar arasında pozitif yönde orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Öğrencilerin dil bilgisine yönelik tutumları Türkçe dersine yönelik tutumlarını da belirlemektedir. Fakat araştırmaya katılan tüm öğrencilerin öntest-sontest dil bilgisi başarı testi sonuçlarıyla Türkçe dersi tutumları ve dil bilgisine yönelik tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted with the aim of determining the impact of computer-assisted instruction and correspondingly computer-assisted educational games on academic achievements of students on grammar and attitudes of students. In this study, a quasi-experimental design with a pretest-posttest nonequivalent group based on a quantitative study was applied. The study group consisted of two classes of 6th grade students studying at a secondary school affiliated to the Ministry of National Education in Kocaeli, Turkey. A total of 70 students from the two classes participated in the study. The experimental group included 20 females (57, 14), and 15 males while the control group consisted of 19 males (54, 26), and 16 females. In the study, computer-aided educational games were developed in order to use for the experimental group. While the computer-aided educational games were being used for the experimental group in the 12-week period, the lessons in the control group were maintained with the activities in the curriculum. The classes involved in the study were taught from the point of constructivism. All conditions, except the method and the techniques used in the experimental and the control group, were kept equal for the both groups. The scale developed by Ünal and Köse (2014) with its pre-determined validity and reliability as an attitude scale towards the Turkish course and the scale developed by Pehlivan, Aydın and Uyumaz (2018) as an attitude scale towards grammar. As an achievement test, a Grammar Achievement Test formed by Durukan (2011) was used. For data analysis, the Mann Whitney U and the Wilcoxon Signed Ranks Test were applied and the Spearman Brown correlation coefficient was calculated. The academic achievements on grammar between the experimental group in which computer-assisted educational games were applied and the control group in which the existing curriculum was followed caused a significant difference in terms of the attitudes towards the Turkish course and the attitudes towards grammar on the behalf of the experimental group. The study showed that this kind of applications in teaching grammar made a significant difference on achievement and attitude. According to the results of the pretest and the posttest, there was no a significant difference on the achievement on grammar, on the attitudes towards the Turkish course and grammar in terms of gender. The study found out that according to the results of the pretest and the posttest obtained from the experimental group in which computer-assisted educational games were applied and from the control group in which the existing curriculum was followed, there was a statistically moderate positive significant relationship between the attitudes towards grammar and the Turkish course. The attitudes towards grammar determine the attitudes towards the Turkish course. However, it was concluded that there was no a statistically significant relationship between the results of the pre- and the post-grammar achievement test of all of the students participating in the study and the attitudes towards the Turkish course and grammar.