An Organization and information systems design for Ankara state theaters using reenginering approach
Ankara devlet tiyatrolarında değişim mühendisliği yaklaşımı ile yeni bir organizasyon ve bilgi sistemi tasarımı
- Tez No: 56533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Değişim Mühendisliği, Yeniden Yapılanma, Bilgi Sistemleri, Organizasyon, Tiyatro Yönetimi, Reengineering, Reinventing, Information Systems, Organization, Theater Management. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZ ankara devlet tiyatrolarında değişim mühendisliği yaklaşımı ile yeni bir organizasyon ve bilgi sistemi tasarımı Moeini, Hosein Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erol SAYIN Ağustos 1996, 135 sayfa Bu çalışmada, organizasyon ve bilgi sistemleri tasarımının eşzamanlı gerçekleştirildiği“değişim mühendisliği'' veya ”süreçlerin yeniden tasarımı" yaklaşımı, Ankara Devlet Tiyatroları örneği üzerinde uygulanmıştır. Sekiz sahnesinde bugüne kadar yüzlerce oyun sahnelemiş olan Ankara Devlet Tiyatrolarının, bazı temel maliyet ile değişim mühendisliğinin çok önemli bir öğesini oluşturan seyirci (müşteri) bilgilerine sahip olmaması çalışmanın hazırlanmasını güçleştirmişse de, çalışma için gerek duyulan veriler, ilgili uzmanların yardımıyla bulunabilmiştir. önce Ankara Devlet Tiyatroları'nın varolan organizasyon yapısı incelenmiş ve aşırı merkezi bir yapı ile karşılaşılmıştır. Performans denetiminin temelini oluşturması gereken prodüksiyon maliyetlerine ilişkin bir maliyet muhasebesi düzenine rastlanmamıştır.Ayrıca seyircinin tercihleri de istatistik olarak bilinmemektedir. Kar maksimizasyonunun doğal olarak söz konusu olmadığı Ankara Devlet Tiyatrolarında temel amaç, giderlerin minimizasyonu ve seyirci tatmininin maksimizasyonu olarak kabul edilmiştir. Ancak diğer kar amaçlı gütmeyen kurumlardan farklı olarak Devlet Tiyatrolarında sanatsal kalitenin tutturulması sorunu da vardır. Dolayısıyla sanatsal ödün vermeden giderleri minimize etmek için süreçlerin yeniden tasarımında şu ilkelere uyulmuştur : yerinden yönetim, bilgi sistemlerine dayalı kaynak kullanımı ve performans denetimi ile müşteri memnuniyetini artıracak bilgisayar tabanlı bir izleme ve değerlendirme. Sonuçta Ankara Devlet Tiyatrolarının uzmanları ve Ankara üniversitesi-Dil Tarih Coğrafya Fakültesi-Tiyatro Bölümü öğretim üyeleriyle etkileşimli bir tasarım süreci sonucunda önerilen ADT yapısı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ORGANIZATION AND INFORMATION SYSTEMS DESIGN FOR ANKARA STATE THEATERS USING REENGINEERING APPROACH Moeini, Hosein M.S., Department Of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erol SAYIN August 1996, 135 pages In this study an organizational structure and information system backbone are designed concurrently for Ankara State Theaters (AST); using“reengineering / reinventing”approach. AST, hundreds of plays performed on its eight stages throughout the last half of the century, is lacking cost and audience information. Both of these play an important role in reengineering approach, since audience is taken as equivalent to“customers”and cost information represents major performance criterion. In-house experts' support made it possible to bring necessary data together. First the existing organizational structure of AST is analyzed and a highly centralistic structure is identified. Since AST is a non profit organization, the main purpose is defined as minimization of 111expenses and maximization of audience satisfaction. Despite other non-profit public organizations, in State Theaters a different aspect has to be considered, which is related to preserving the quality of artistic performances. Therefore in the applied process redesign approach, care is taken not to sacrifice artistic factors. Consequently, redesign is based on the following principles: a decentralized management, lean organization, outsourcing, resource utilization and performance control relying on information system, and a computer based monitoring and evaluation. Finally, after an interactive design process with the AST staff and professors of the Theater Department of Ankara University, the proposed structure for AST is developed.