Delay models for CMOS and BİCMOS circuits and applications for timing simulations
CMOS be BİCMOS devreleri için gecikme modelleri ve zamanlama simülasyonları için uygulamalar
- Tez No: 56534
 - Danışmanlar: PROF.DR. ZAFER ÜNVER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: CMOS, BiCMOS, Alfa-Üstel İlkesi, gecikme analizi, kritik yol tanımlanması, zamanlama eniyilemesi, CMOS, BiCMOS, alpha-power law, delay analysis, critical path identification, timing optimization. m
 - Yıl: 1996
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz CMOS VE BİCMOS DEVRELERİ İÇİN GECİKME MODELLERİ VE ZAMANLAMA SİMÜLASYONLARI İÇİN UYGULAMALAR YILDIRIM, H. Atatür Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zafer ÜNVER Eylül 1996, 91 sayfa Bu çalışmanın ilk bölümünde, CMOS ve BiCMOS tersleyicileri için gerçekçi analitik gecikme modelleri sunulmuştur. Modellerde giriş dalga biçimlerinin eğimi dikkate alınmış ve Shockleynin kare ilkesi modeli yerine MOSFETlerin V-I karakteristiklerini daha doğru tahmin eden Alfa-Üstel ilkesine dayalı model kullanılmıştır. Modern BJTlerde rastlanılan baz geçiş zamanı ve akım kazancı üzerindeki yüksek kollektör akım etkileri de modellerde ele alınmıştır. Modellerin doğruluğu kapsamlı karşılaştırılmalarla gösterilmiştir. Bu çalışmanın ikinci bölümünde, kombinasyonal mantık devrelerindeki gecikmeyi eniyilemek edebilmek amacıyla bir zamanlama eniyileme algoritması geliştirilmiştir. Algoritma, devre içindeki yolların duyarlanabilmesini (sensitizability) göz önüne alan kritik yol tanımlanması ve kapı büyüklüğü ayarlanmasına (resizing) dayanmaktadır. Son olarak, gecikme modelleri zamanlama eniyileme algoritması ile birleştirilmiş ve algoritmanın verimi ISCAS85 başaran devreleri üzerinde denenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DELAY MODELS FOR CMOS AND BİCMOS CIRCUITS AND APPLICATIONS FOR TIMING SIMULATIONS YILDIRIM, H. Atatür M. S. Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Zafer ÜNVER September 1996, 91 pages In the first part of the study, accurate analytical delay models for CMOS and BiCMOS inverters are presented. The models account for the slope of the input waveforms, and instead of the Shockley's square-law model, the Alpha-Power Law model equations which more accurately predict the V-I characteristics of MOSFETs are used. The effects of high collector current on the base transit time and the current gain encountered on modern BJTs are also included in the models. Accuracy of the models is demonstrated through the use of extensive comparisons. In the second part, a timing optimization algorithm is developed for optimizing the delay in combinational logic circuits. The algorithm is based on critical path identification taking the sensitibility of paths into account and gate resizing. Finally, delay models are incorporated into the timing optimization algorithm, and the efficiency of the algorithm is tested on ISCAS85 benchmark circuits.