Women's entreprenerurship in Turkey and Iran
Türkiye ve İran'da kadın girişimciliği
  1. Tez No: 565333
  2. Yazar: SEDA ESMER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELHA ALTINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: girişimcilik, kadınlar, sosyal, motivasyon, Türkiye, İran, entrepreneurs, women, social, motivation, Turkey, Iran
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Gelişmekte olan ülkelerde, kadınlar ülkelerinde aile ve ekonominin teşviki için ilk umuttur. Girişimcileri her ekonomide kilit bir role sahiptir. Bir kadın girişimci, önemli başlangıcı ve riski olan herhangi bir girişimi organize eden ve yöneten herhangi bir kadındır. Her bir ülkede kadınlar, girişimleri kontrol eden ve işleten toplumun neredeyse yüzde 50'sini oluşturuyor, onlar işsizlik ve yoksulluktan kendi girişimleriyle çıkabiliyorlar. Bununla birlikte, kadınların bazı sosyal-kültürel değerler tarafından engellenmesinden dolayı işlerine başlaması ve sürdürmesi o kadar kolay değildir. Kadın girişimciler, kendileri ve başkaları için yeni işler yaratıyorlar ve farklı olarak da topluma, girişimcilik fırsatlarının sömürülmesinin yanı sıra yönetim, organizasyon ve iş sorunlarına farklı çözümler sunuyorlar. Kadın girişimciler, eğitim eksikliği, sosyal engeller, yasal formaliteler, yüksek üretim maliyeti, erkek egemen toplum, sınırlı yönetimsel kabiliyet, özgüven eksikliği vb. birçok sorunla karşı karşıya kaldılar. Bu tezin amacı, kadın girişimcilerin Türkiye ve İran'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimindeki rolü üzerinde çalışmaktır. Bu bakımdan, kadın girişimcilerin Türkiye'deki göreceli konumu, İranlı kadınlarınkine kıyasla belirlenecektir. Daha sonra, kadın girişimciliğini etkileyen temel faktörler ve Türkiye'de ve İran'da kadın girişimci yaygınlık oranının düşüklüğünün arkasındaki nedenler açıklanacaktır. Son olarak, girişimci politika belirleyicilerine kadınların girişimciliği ile ilgili bazı yararlı öneriler ve tavsiyeler yapılmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye ve İran'daki kadınların girişimcilik koşulları analiz edilmiştir. İyi bir karşılaştırmayı incelemek için iki toplum arasındaki kadın girişimciliği incelenmiştir. Bu araştırmada bilgi edinmenin temel aracı düzenli ankettir. Kadın girişimciliğin Türkiye ve İran'daki rolünü ölçmek için anketler 2 dilde hazırlanmıştır: Türkçe ve Farsça. Her iki toplum için de 287 kadın girişimci bulundu. Kadın girişimcileri incelemek için niteliksel bilgilerden, nicel verilerden ve istatistik analizlerden yararlanılmıştır. Elementleri ölçmek için Likret spektrum tekniği kullanılmıştır. Verileri analiz etmek için SPSS programı kullanılmıştır. Bu araştırma Kadıköy bölgesi İstanbul ve Vanak bölgesi İran olmak üzere iki yerde yapılmıştır. Anketin güvenilirliği için Cronbach's alpha katsayısı kullanılmıştır. Sonuçlar geçtiğimiz on yılda kadın girişimcilerin arttığını göstermiştir ve yaş, kültür ve din, medeni durum, test edilmiş yöntemler kullanmak ve ilk yatırımın olması ile kadın girişimciliği arasında yüzde 95 güven düzeyi oranında olumlu ve anlamlı bir ilişki olduğu söylenebilir. Türkiye için olumlu hükümet politikasının etkisi ve İran için başka bir iş fırsatının olmayışı, her iki ülkede de kadın girişimciler arasında çok fazla vurgulandığı gözleniyor.
Özet (Çeviri)
In developing countries, women are the first hope for promotion of family and economy in their countries. Entrepreneurs have a key role in any economy. A women entrepreneur is any women who organizes and manages any enterprise with considerable initiative and risk. In each country woman consist of almost 50 per cent of society, that has controls and runs the enterprise, they can step out of unemployment and poverty through their own initiatives. However, it is not so easy for women to start and sustain their businesses, as they are still blocked by some socio-cultural values. Women entrepreneurs create new jobs for themselves and others and by being different also provide society with different solutions to management, organization and business problems as well as to the exploitation of entrepreneurial opportunities. Women entrepreneurs faced a lots of problems like lack of education, social barriers, legal formalities, high cost of production, male dominated society, limited managerial ability, lack of self-confidence and etc. The purpose of this thesis is to study on the role of women entrepreneurs in the development of small and medium enterprises in the Turkey and Iran. In this regard, the relative position of women entrepreneurs in Turkey will be identified compared with those of Iranian women. Then the main factors affecting in women's entrepreneurship and the reasons behind the low rate of women entrepreneurial prevalence in Turkey and Iran will be explained. Finally, some useful recommendations suggestions on women's entrepreneurship are made to the entrepreneurial policy makers. In this study, the women's entrepreneurship conditions in Turkey and Iran have been analyzed. For investigating to good compare, women entrepreneurship between two societies has been studied. In this research regular questionnaire was the main tool for gain information. To measure the role of women entrepreneurship in countries Turkey and Iran, the questionnaire prepared in two languages: in Turkish and in Farsi. 287 female entrepreneurs found for each society. To study the women entrepreneurs used from qualitative information and quantitative data and statistics analyses. The Likret spectrum technique was used to measure elements. SPSS software used for analysing the data. This research has been done in two region, Kadiköy region in Turkey and Vanak region in Iran. Cronbach's alpha coefficient used to stability of the questionnaire. The results showed that women entrepreneurial in the recent decade increased, and by 95 percent confidence level can be said between age, culture and religion, marital status, using tested methods and initial investment exist a positive and significant relationship in women entrepreneurial. The effect of favorable government policy for Turkey and lack of any other job opportunity for Iran are much highlighted between women entrepreneur that observed in both countries.