Sınıf öğretmenlerinin okuma alışkanlıklarının incelenmesi
Examination of reading habits of primary teachers
  1. Tez No: 565334
  2. Yazar: YASER DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma, Okuma alışkanlığı, Sınıf Öğretmeni, Reading, Reading Habits, Primary School Teachers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenlerinin okuma düzeylerinin belirlenmesi ve öğretmenlerin kişisel değişkenlere göre okuma alışkanlıklarının incelenmesidir. Araştırma betimsel tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Uşak ilinde çalışmakta olan 890 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri ise araştırmaya gönüllü olarak katılan 345 öğretmenden toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ve“Okuma Alışkanlığına İlişkin Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek, 30 madde ve 6 boyuttan oluşan 5'li Likert tipi bir ölçektir. Sınıf öğretmenlerinin okuma düzeylerinin belirlenmesi ve bu düzeylerin bazı kişisel değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için gerçekleştirilen bu çalışma betimsel tarama modelindedir. Bu çalışmada elde edilen güvenirlik katsayısı değerleri alan yazında belirtilen 0,70 değerinin üstündedir. Bu sonuca göre çalışmada kullanılan ölçeğin güvenilir bir ölçek olduğu söylenebilir. Okumaya ilişkin ölçekten elde edilen puanlara göre okuma isteklerine ait puan ortalamalarının diğer boyutlara göre biraz daha düşük olduğu söylenebilir. Cinsiyete göre kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre okuma alışkanlıklarının daha yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Medeni durum, mesleki kıdem ve öğretmenlerin çalıştıkları okulların yerleşim yerlerine göre öğretmenlerin okuma alışkanlıkları değişkenlik göstermemektedir. 1-2 çocuğu olanların, hiç çocuğu olmayanlara göre okumayı daha gerekli görmekte olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin internette günlük zaman geçirme süresinin okuma alışkanlığını etkilediği tespit edilmiştir. Öğretmenlerin internette kalma süresi arttıkça okuma alışkanlığı azalmaktadır. Bu çalışma ile farklı değişkenlerin öğretmenlerin okuma alışkanlığını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to determine the reading levels of primary school teachers and to examine the reading habits of teachers according to personal variables. The research is in Descriptive Scanning Model. 890 Primary school teachers who work in Uşak in the 2017-2018 Education Year were included in the research universe. The data of the research was collected from 345 teachers who were voluntary to participate in the research.“Personal Information Form”and“Attitude Scale for Reading Habits”were used as data collection tools that were prepared by the researchers. The scale is a fivefold Likert-type scale that consistis of 30 items and 6 dimensions. The research that was conducted in order to determine the reading levels of primary school teachers and whether these levels differ according to some personal variables or not, is in decriptive scanning model. The reliability coefficient values, which were obtained from the research, are above 0,70 values stated in the literature. According to the result, it can be said that the scale used in the research is a reliable scale. According to the points that were obtained from the scale related to reading, it can be said that the average points of their desires for reading are lower when compared to the other dimensions. According to gender, it was found that the reading habits female teachers are higher than male teachers. The reading habits of teachers don't vary according to the marital status, professional seniority and locations of schools where teachers work. It has been identified that the teachers who have 1-2 children believe reading is more necessary than the teachers who have no children. It has been identified that the time that teachers spend on internet in a day affects their reading habits. As the time that teachers spend on the internet increases their reading habits decrease. It has been concluded that different variables affect the teachers' reading habits.