Duygusal emek ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Konaklama işletmeleri çalışanlarına yönelik bir araştırma
The relationship between emotional labor and organizational commitment: A Research on the employees of accommodation establishments
- Tez No: 565360
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDIN ÇEVİRGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, Örgütsel Bağlılık, Konaklama İşletmeleri, Antalya, Emotional Labor, Organizational Commitment, Accommodation Establishments, Antalya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, konaklama işletmelerinde sınır birim çalışanların duygusal emek davranışları ile örgütsel bağlılıkları arasında bir ilişki olup olmadığını ve çalışanların sergiledikleri duygusal emek davranışlarının örgütsel bağlılıklarını etkileyip etkilemediğini belirlemektir. Araştırmada olasılıklı örneklem yöntemlerinden tabakalı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Antalya şehir merkezinde bulunan turizm işletme belgeli konaklama işletmelerindeki sınır birim çalışanları ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. 402 katılımcıdan elde edilen verilere korelasyon, basit regresyon ve çok değişkenli regresyon analizleri yapılmıştır. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, duygusal emek ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanılmıştır. Duygusal emeğin alt boyutlarından yüzeysel davranış ile örgütsel bağlılığın alt boyutları olan duygusal ve normatif bağlılık arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Derin davranış ile duygusal ve normatif bağlılık arasında pozitif ve anlamlı, devam bağlılığı arasında ise negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Samimi davranış ile duygusal ve normatif bağlılık arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, devam bağlılığı arasında ise anlamlı bir ilişkinin olmadığı belirlenmiştir. Basit ve çok değişkenli regresyon analizleri sonuçlarına göre, duygusal emeğin örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Örgütsel bağlılığın alt boyutlarından olan duygusal bağlılık üzerinde, duygusal emeğin alt boyutlarından yüzeysel davranışın negatif, derin ve samimi davranışın ise pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Devam bağlılığı üzerinde yüzeysel ve samimi davranışın istatistiki olarak anlamlı etkileri olmadığı, sadece derin davranışın az bir etkisi olduğu ortaya çıkarılmıştır. Normatif bağlılık üzerinde ise yüzeysel davranışın negatif, derin ve samimi davranışın pozitif etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Konaklama işletmelerinde samimi davranış sergileyen çalışanların duygusal bağlılıklarının diğer bağlılık türlerine göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether there is a relationship between emotional labor behavior and organizational commitment of borderline employees in establishments of accommodation and whether the emotional labor behaviors of employees affect their organizational commitment. In this study, stratified sampling method among probabilistic sampling methods was used. A survey was carried out with the borderline employees in the tourism establishments that have tourism establishment certificate in the city center of Antalya. Correlation, simple regression and multivariate regression analyzes were performed on data collected from 402 participants. According to the results of correlation analysis, a significant relationship was found between emotional labor and organizational commitment. It was found that there was a significant negative correlation between surface acting, which is a sub-dimension of emotional labor, and affective and normative commitment, which are sub-dimensions of organizational commitment. A positive and significant relationship between deep acting and affective and normative commitment, and a significant negative relationship between deep acting and continuance commitment was found. There was a positive relationship between genuine acting and affective and normative commitment, and there was no significant relationship between genuine acting and continuance commitment. According to the results of simple and multivariate regression analysis, it was determined that emotional labor has a significant effect on organizational commitment. It was concluded that the surface acting, which is one of the sub-dimensions of emotional labor, has a negative effect and deep and genuine acting, which are sub-dimension of emotional labor have a positive effect on the affective commitment, which is among the sub-dimensions of organizational commitment. It was revealed that surface and genuine acting does not have statistically significant effects on the continuance commitment, and only deep acting has a little effect. It was seen that surface acting has negative and deep and genuine acting has positive effect on normative commitment. In addition, it was concluded that the affective commitment of the employees who show genuine acting in the accommodation establishments is higher than the other types of commitments.