Türkiye'de inşaat ve konut sektöründe son dönem gelişmeler: Rize üzerine bir değerlendirme
Recent developments in the construction and housing sectors in Turkey: The case of Rize
  1. Tez No: 565406
  2. Yazar: ESRA KARAMEHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF KARAÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat Sektörü, Konut Sektörü, Karadeniz Bölgesi, Rize, Construction Sectors, Housing Sectors, Black Sea Region, Rize
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türkiye'de inşaat ve konut sektöründe son dönem gelişmeleri inceleyen bu çalışmada, özellikle son yıllarda yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline gelen Karadeniz Bölgesi ele alınmış ve araştırma Rize ili üzerinde derinleştirilmiştir. Özellikle Rize'de konut sektöründe yaşanan gelişmelerin incelenme nedeni son yıllarda sektörde yaşanan hızlı fiyat artışlarının da etkisiyle şehirde konut fiyatlarının yüksekliğinin sürekli gündemde olmasıdır. Resmi istatistiklerin yeterli olmadığı durumlarda Rize'de yüksek konut fiyatlarının ardında yatan dinamikleri analiz edebilmek için saha araştırması yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar genelde Türkiye'de konut arz ve talebini etkileyen etmenlerin Rize'de konut sektörü için de geçerli olduğunu ortaya koymuştur. Rize'de Türkiye genelinden farklı olarak hangi etmenlerin konut piyasasını etkilediğinin değerlendirilmesi ise çalışmanın özgün tarafını oluşturmaktadır. Saha araştırmasından elde edilen bilgiler Rize'de konut fiyatlarının yüksek olmasında özellikle bölgenin arazi yapısından dolayı maliyetlerin yüksek olmasının etkili olduğuna işaret etmektedir. Ayrıca kalifiye işçi yetersizliği, inşaat malzemelerinin il dışından gelmesi ve imar üzerindeki sıkıntılarda konut maliyetlerini etkileyerek yüksek konut fiyatlarına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines recent developments in the construction and housing sectors in Turkey with a special emphasis on the Black Sea region which has become the focus of interest of foreign investors in recent years. The research has been deepened over the city of Rize as developments in the housing sector in the city are constantly on the agenda due to high house prices as a part of rapid increases in housing prices in recent years. In this study, a fieldwork was carried out to analyze the dynamics behind high housing prices in Rize, as official statistics did not provide sufficient information. Results of the study showed that factors affecting housing supply and demand in Turkey are also valid for the housing sector in Rize. Further, there are some factors which are mostly effective in the case of Rize and the assessment of these factors makes this study different from previous studies. The information obtained from the field survey indicates that the housing prices in Rize are particularly high because of the land structure of the region. In addition, the lack of qualified workers, the provision of construction materials from outside the city and the problems related to development rights make house prices high in Rize by affecting housing costs.