Kadınların ve erkeklerin fiziksel aktiviteye katılım nedenlerinin toplumsal cinsiyet yaklaşımıyla belirlenmesi
Determining the motives behind the participaction of females and males in physical activities through the gender approach
  1. Tez No: 565416
  2. Yazar: HATİCE SİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Erkekler, Fiziksel Aktivite, Fiziksel Uygunluk Kadınlar, Toplumsal Cinsiyet, Gender, Physical Activity, Physical Fitness, Men, Women
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tez çalışmasının amacı kadınların ve erkeklerin, fiziksel aktivite tercihlerini ve fiziksel aktiviteye katılım nedenlerini toplumsal cinsiyet yaklaşımıyla anlayabilmektir. Çalışma Konya ilinde gerçekleştirilmiştir. Kadınlar için kadınlara özel spor merkezi erkekler için ise karma spor merkezi tercih edilmiştir. Çalışmamızda gözlem, görüşme ve alan notu alma gibi nitel veri toplama yöntemi kullanılmış olup 15 kadın ve 15 erkek gönüllü katılımcılar ile birebir derinlemesine görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Örneklem grubu ise ölçüt örnekleme tekniği ile belirlenmiştir. Görüşmeler Ocak-Mayıs aylarında gerçekleştirilmiştir. Kadın katılımcıların yaşları 26-43 arası, erkek katılımcıların ise 18-37 arasında değişiklik göstermektedir. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre kadınların fiziksel aktiviteye katılım sebepleri kilo vermek ve sağlık etkenine bağlı olarak iki tema altında sınıflandırılmıştır. Erkeklerin fiziksel aktiviteye katılım nedenlerine baktığımızda ise daha kaslı ve fit bir bedene sahip olmak ve acil kilo verme aktiviteleri olarak iki tema altında sınıflandırılmıştır. Kadınların ve erkeklerin fiziksel aktivite tercihlerine bakıldığında ise tercihlerin farklılık gösterdiği görülmüştür. Kadınlar (step-aerobik, zumba ve pilates) gibi kadınsı aktiviteleri tercih ederken, erkek katılımcılar bu etkinliklerden uzak kalarak body building ve fitness gibi aktiviteleri tercih ettikleri saptanmıştır. Sonuç olarak kadınların ve erkeklerin fiziksel aktiviteye katılımlarında ve fiziksel aktivite tercihlerinde toplumsal cinsiyet ideolojisinin ön planda tutulduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to understand the preferences of physical activity and the reasons why men and women participate in physical activity with a gender perspective. The study was carried out in Konya province. Special Sports Center for women and mixed Sports Center for men are preferred. In this study, qualitative data collection methods such as observation, interviews and field notes were used and data were collected in one-to-one interviews with 15 female and 15 male volunteer participants. The sample group was determined by sampling technique. Interviews were held in January-May. The age of the female participants varies between 26-43 and the age of male participants varies between 18-37. Content analysis method was used in data analysis. According to the results of the analysis, the reasons for women's participation in physical activity are classified under two themes, depending on their weight loss and health effects. When we look at the reasons why men participate in physical activity, it is classified under two themes as having a more muscular and fit body and rapid weight loss activities. The choice of physical activity of men and women varies from one person to another. While women (step-aerobics, zumba and pilates) prefer feminine activities, male participants prefer body building and fitness activities by avoiding these activities. As a result, it was determined that the gender ideology of women and men in the physical activity and physical activity preferences were given priority.