Complex radical alternating copolymerization of trans-stilbene with N-substituted maleimides
Trans-stilbenin N-değişimli maleimidler ile kompleks radikal ardarda kopolimerleşmesi
  1. Tez No: 56542
  2. Yazar: HAKAN MİLLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: kopolimerleşme, yük transfer kompleksi, trans- stilben, N-maleimid, N-etilmaleimid, N- fenilmaleimid, yapı, ısıl bozunma. VI, copolymerization, charge transfer complex, trans- stilbene, N-maleimide, N-ethylmaleimide, N- phenylmaleimide, structure, thermal degradation. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu tezde, ilk kez, donor-akseptör monomerler olan trans-stilben (STB), N- maleimid (MI), N- etilmaleimid (ETMİ) ve N- fenilmaleimid (PHMI)' in kompleks radikal kopolimerleşmesi incelenmiştir. Yük transfer kompleks oluşum sabitleri (Kc) ve kopolimerleşme sabitleri (n ve r2) sırasıyla Hanna- Ashbaugh (1H-NMR) ve Kelen-Tüdoş yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar Seiner-Litt' in kompleks kopolimerleşme modeli kullanılarak incelenmiştir. Monomerlerin kompleks oluşturma ve ardarda zincir oluşturma eğilimlerinin maleimid molekülünde bulunan N- değişime bağlı olduğu bulunmuştur. Kc'nin ETMI< Ml< PHMIsırasıyla arttığı ve değişimli zincir oluşturma eğiliminin, n. r2) Ml< ETMI< PHMI sırasıyla azaldığı belirlenmiştir. TGA, DTA ve DSC analizleri değişimli zincir oluşturan kopolimerlerin yüksek ısıl dayanımları olduğunu göstermiştir. Elde edilen kopolimerler yüksek ısıl dayanım göstermeleri ile birlikte imid'de bulunan N- değişimlerine bağlı olarak camsı geçiş sıcaklığında (Tg) şu sırayla artış gösterin Ml> PHMI> ETMI. STB-MI, STB-ETMI ve STB- PHMI kopolimerleri tek basamaklı tepkimeyle sırasıyla 456, 460 ve 468°C lerde bozunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, for the first time, complex radical copolymerization of donor- acceptor monomers, that is trans- stilbene (STB) with N- maleimide (Ml), N- ethylmaleimide (ETMI) and N- phenylmaleimide (PHMI) are studied. Constants of charge transfer complex formation (Kc) and copolymerization (n and r2) are determined by Hanna- Ashbaugh (1H- NMR) and Kelen-Tüdoş methods respectively. Obtained results were analysed by the use of complex copolymerization model of Seiner- Litt. It was found that the tendency to complex formation and alternation of monomers depend on the nature of N- substitute in the maleimide Ulmolecule. Kc was found to increase in the order ETMk Mk PHMI and tendency to the alternation, n. r2, decreased in the order of Mk ETMk PHMI. It was shown that the alternating copolymers had high thermal stabilities as shown by TGA, DTA and DSC analysis. Copolymers synthesized showed an increase in thermal stabilities as well as glass transition temperatures (Tg) with the change of imide N- substitute: Ml> PHMI>ETMI. STB-MI, STB-ETMI and STB-PHMI copolymers decomposed through a one- step reaction at 456, 460 and 468°C respectively.