Silopi Harbul Asfaltit Açık İşletme Ocağında meydana gelen yanma olaylarının nedenlerinin araştırılması
Investigation of the causes of combustion events in Silopy Harbul Asphaltite surface mining
  1. Tez No: 565440
  2. Yazar: FATMA YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Asfaltit, Harbul Filonu, Delme-Patlatma, Gaz Parlaması-Yangın, Asphaltite, Harbul Fleet, Drilling-Blasting, Gas Flare-Fire
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Asfaltit, katı bir yakıt olup petrolün, tektonik hareketler sonucu metamorfizmaya uğrayarak çanağını terk edip çatlak ve kırıklara dolmasıyla oluşur. Kömür, turba, linyit gibi bitkisel artıkların bir ürünü olarak kabul edilmesine rağmen kimyasal olarak hidrokarbon karışımlarından meydana gelmektedir. Asfaltitler yüksek kalori nedeniyle kömüre gibi termik santrallerde enerji kaynağı olarak kullanılabilmektedirler. Türkiye'deki asfaltit rezervleri Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunmakta olup genellikle filonlar şeklinde teşekkül etmektedir. Mevcut durumda bu filonlarda; delme patlatma metodu kullanılarak açık ocak yöntemi ile üretim yapılmaktadır. Ancak asfaltitte yapılan bazı atımlar sonrasında, asfaltitin bünyesinde bulunan hidrokarbonlardan (metan, etan, propan, bütan vb.) dolayı büyük çapta yangınlar meydana gelmektedir. Yaşanan bu yangın olayları; çok ciddi iş sağlığı ve güvenliği problemleri oluşturabilmekte ve kömürde kalori kaybına yol açmaktadır. Bununla birlikte oluşan yangınla mücadeleden dolayı iş verimi üretim performansı olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu çalışmada SİLOPİ Elektrik Üretim A.Ş'ye ait Harbul filonu açık ocağında atımlar sonrasında meydana gelen yangın olayları ayrıntılı olarak analiz edilmiş, sebepleri araştırılmış ve yangınların önlenmesi konusunda önerilerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Asphaltite is a solid fuel, which occurs when petroleum is subjected to metamorphism as a result of tectonic movements and leaves its bowl filled with cracks and fractures. Although coal is considered to be a product of vegetable residues such as peat and lignite, it is chemically composed of hydrocarbon mixtures. Asphaltites can be used as energy sources in thermal power plants such as coal due to high calories. asphaltites reserves in Turkey is located in South East Asia Minor generally consist either in the form of veins. Currently, these fleets; production is carried out by open pit method using drilling and blasting method. However, after some shoots in asphaltite, large-scale fires occur due to hydrocarbons (methane, ethane, propane, butane, etc.) contained in the asphaltite. These fire incidents; very serious occupational health and safety problems occur and cause calorie loss in coal. However, due to the fire fighting, the production performance is negatively affected. The aim of this study was to analyze the fire incidents that occurred in the open quarry of Harbul fleet of SİLOPİ Elektrik Üretim A.Ş. in detail, to investigate the causes and to make recommendations for prevention.