Hazır beton santrallerinde çevresel risk değerlendirmesi
Environmental risk evaluation in ready‐mixed concrete plants
- Tez No: 565447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hazır Beton, Risk, Risk Analizi, Çevresel Risk Değerlendirmesi 2019, 97 sayfa, Ready‐Mixed Concrete, Risk, Risk Analyses, Environmental Risk Assessment 2019, 97 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Hazır beton santrallerinde üretim faaliyetlerinden kaynaklı çeşitli atıkların meydana gelmesi birçok çevresel riskin oluşabileceğini gösterir. Oluşan çevresel risklerin analiz edilip değerlendirilmesi hazır beton santrallerinin meydana getireceği çevresel etkileri en aza indirebilir veya tamamen ortadan kaldırabilecek çözümler üretebilir. Bu çalışmanın amacı hazır beton santrallerinde oluşabilecek çevresel riskleri önceden belirlemek ve oluşabilecek olumsuzlukları en aza indirmektir. Çalışma Denizli ve Adana illerinde yer alan iki farklı hazır beton santrali üzerinde gerçekleştirilmiştir. Her iki tesiste, çevresel risk faktörleri, 6 ay boyunca aylık periyotlarla izlenmiştir. Tesis ziyaretleri 01.11.2017 ile 01.06.2018 tarihleri arasında yapılmıştır. Bu ziyaretler ayda en az bir kere, bazı özel durumlarda ise daha ayrıntılı gözlem yapabilmek için ayda 2 veya 3 kere yapılmıştır. Bu incelemeler sonucunda her iki tesiste L tipi matris yöntemi kullanılarak çevresel risk değerlendirmesi (ÇRD) yapılmıştır. Risk değerlendirmesi yapılırken Denizli ilinde yer alan hazır beton santrali tesis 1, (T1) olarak, Adana ilinde yer alan hazır beton santrali ise tesis 2, (T2) olarak isimlendirilmiştir. Yapılan risk değerlendirmeleri sonucunda çevre yönetim sisteminin ISO 14001 esasına dayanılarak uygulandığı T1'de çevresel risklerin daha az olduğu görülmüştür. T1'de uygulanan mevcut tedbirlerin yanı sıra ÇRD sonucunda önerilen tedbirlerin uygulanmasıyla tesiste bütün çevresel risklerin minimum seviyeye indiği tespit edilmiştir. ÇRD sonucunda ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminin uygulanmayan T2'de kabul edilemez çevresel risklerin T1'e göre daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The occurrence of various wastes indicates that many environmental risks may occur due to production activities in ready‐mixed concrete plants. Analyzing and evaluating the environmental risks generated can produce solutions that minimize or eliminate the environmental impact of the ready‐mixed concrete plants. The aim of this study is to predetermine the environmental risks that may occur in ready‐mixed concrete plants and to minimize the potential negative effects. The study was carried out on two different ready‐mixed concrete plants located in Denizli and Adana. In both facilities, environmental risk factors were monitored monthly for 6 months. The plant visits were made between 01.11.2017 and 01.06.2018. These visits were conducted at least once a month, and in some special cases 2 or 3 times a month for more detailed observation. As a result of these investigations, environmental risk assessment was performed by using L type matrix method in both facilities. In the evaluation of risk, the ready‐mixed concrete plant in Denizli province was named as facility‐1, (T1) and the ready‐mixed concrete plant in Adana was named as facility‐2, (T2). As a result of the risk assessments, environmental risks were lower in T1 where the environmental management system was implemented on the basis of ISO 14001. In addition to the existing measures implemented in T1, it has been determined that all environmental risks have decreased to a minimum level by applying the measures proposed as a result of environmental risk assessment. As a result of environmental risk assessment, it was observed that the unacceptable environmental risks of T2, are higher than T1, which is not implemented by the ISO 14001 Environmental Management System.