Estimation of mobile robot location by using a single CCD camera
Tek CCD kamera kullanarak bir gezer robotun konumunun belirlenmesi
  1. Tez No: 56547
  2. Yazar: KAĞAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDULKADİR ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gezer Robotlar, Komputer görme, Robot görme, Çevrenin algılanması, Mesafe ölçümü. iv, Mobile Robots, Computer Vision, Robot Vision, Perception of the Environment, Distance Estimation. m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, tek kamera kullanarak bir gezer robotun çevresindeki bir kapıya göre konumunun hesaplanması amaçlanmıştır. Kamera parametrelerinin belirlenmesi için Newton Raphson ve Liu ve Huang yöntemleri kullanılmış ve bu iki yöntem gezer robot konumunun hesaplanmasına uyarlanmıştır. Programlar C++ programlama dilinde ve DOS işletim sisteminde yazılmıştır. Algoritmaların test edilmesi için deneyler yapılmış ve deney sonuçları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, it is aimed to calculate the position of a mobile robot with respect to a door at indoor environment. A single CCD camera is used and a camera viewing parameters calculated as a first step. Newton Raphson Method and Liu and Huangs1 method and their modified form are used for this purposed. The implementation software is written in C++ programming language under DOS operating system. Extensive number of experiments are performed to test the performance of the algorithms.