Aerodynamic analysis of complex missile geometries by panel methods
- Tez No: 56551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞERİF KAVSAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Panel yöntemleri, sarmal kanat aerodinamiği, roket aerodinamiğinde panel yöntemleri vi, Panel methods, wrap around fins aerodynamics, panel methods in missile aerodynamics. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
ÖZ KARMAŞIK ŞEKİLLİ ROKET GEOMETRİLERİNİN PANEL YÖNTEMLERİ İLE AERODİNAMİK ÇÖZÜMLEMELERİ Önen, Cenk Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Mehmet Şerif Kavsaoğlu Ortak Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Cevdet Çelenligil Haziran 1996, 238 sayfa Başarılı bir roket tasannu için karmaşık şekilli roket geometrileri etrafındaki akış özellikleri tam bir kesinlikle belirlenmelidir. Roket geometrisine etki eden aerodinamik kuvvet ve moment dağılımları uçuşun bütün safhalarını etkiler. Panel yöntemleri roket geometrileri etrafındaki akışı belirlemek amacıyla en sık kullanılan yöntemlerden birisidir. Bu programlardan birisi olan PANEL3D-A, TÜBİTAK- SAGE tarafından sarmal ve düz kanatlı roket tasarımlarında başarıyla kullanılmıştır. Fakat, bu yazılım ile ilgili bazı önemli sorunlar mevcuttur. Bu nedenle, bu yazılım değiştirilmiş ve yeni bazı ön ve ard işlemciler eklenmiştir. Bu yeni yazılıma TSPANadı verilmiştir. TSPAN yazılımı PANEL3D-A yazılımına göre daha verimli ve kullanımı daha kolaydır. Bazı test durumları için bu yazılımın sonuçlan deneysel verilerle karşılaştırılmıştır. Sarmal kanatlı güdümsüz roketlere mahsus bazı özellikler bu yazılım ile incelenmiş ve sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AERODYNAMIC ANALYSIS OF COMPLEX MISSILE GEOMETRIES BY PANEL METHODS Önen, Cenk M. Sc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Mehmet Şerif Kavsaoğlu Co-supervisor : Assoc. Prof. Dr. Cevdet Çelenligil June 1996, 238 pages Flow around the complex missile geometries has to be determined precisely for successful designs. Distribution of the aerodynamic forces and moments effect flight envelope of the missile. Panel methods are commonly used in the aerodynamic analysis of missile configurations. PANEL3D-A panel code, is used by TÜBİTAK-SAGE in the design studies of missiles with either straight or warp around tail fins, but there were some problems. In this study this code was modified and some pre and post processors were included. This new code was named as TSPAN. Results of this new code were compared with experimental IIIdata. Special characteristics of unguided missiles with wrap around fins were analyzed and the results were discussed.