Suda bulunan kolloidal kil parçacıklarının elektrokoagülasyon yöntemi ile uzaklaştırılması
Removal of colloidal clay particles in water with electroconagulation method
  1. Tez No: 565514
  2. Yazar: ÖZGÜR ATAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÇIRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokoagülasyon, Kil, Kolloid, Atık Su, Koagülasyon, Electrocoagulation, Clay, Colloid, Waste Water, Coagulation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Mineral endüstrisi atık sularında bulunan kolloidal kil mineralleri temiz su geri kazanımını zorlaştırmakta ve sürdürülebilir üretim açısından bir dar boğaza sebep olmaktadır. Elektrokoagülasyon prosesi bu noktada konvansiyonel koagülasyon/flokülasyon gibi uygulamalara önemli bir alternatif teşkil etmektedir. Literatürde sıklıkla pH ve akım şiddetinin ilişkisinin elektrokoagülasyon üzerindeki etkisi çalışılmıştır. Fakat, sürecin gerçekleştiği reaktör içerisinden elektrik akım sebebiyle kontrolsüz olarak sıcaklık da yükselebilmektedir. Bu çalışma kapsamında elektrokoagülasyon ile ilgili olarak literatürde daha önce belirtilmiş çalışmalara ek olarak elektrokoagülasyon-sıcaklık-pH-su kimyası arasındaki ilişki incelenmiş ve ilgili mekanizma ile performans arasındaki ilişki netleştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Colloidal clay minerals found in the wastewater of the mineral industry complicate the recovery of clean water and cause a bottleneck in terms of sustainable production. The electrocoagulation process is an important alternative to conventional coagulation / flocculation at this point. In the literature, the effect of pH and current intensity on electrocoagulation is frequently studied in the literature. However, due to the passage of electric current through the reactor where the process takes place, the temperature can also rise uncontrollably. In this study, the relation between electrocoagulation-temperature-pH-water chemistry was investigated in relation to electrocoagulation and the relationship between the related mechanism and performance was tried to be clarified.