Ampüte futbolcuların psikolojik dayanıklılık düzeylerini etkileyen faktörler
Factors affecting the resilience level of amputee football players
- Tez No: 565564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Dayanıklılık, Ampüte Futbol, Risk Faktörleri, Koruyucu Faktörler, Olumlu Uyum Gösterme, Resilience, Amputee Football, Risk Factors, Protective Factors, Positive Coping
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Bu araştırma psikolojik dayanıklılığı etkileyen risk faktörlerinden biri olarak belirtilen bedensel engelli kişilere odaklanmaktadır. Ampüte futbol takımında yer alan sporcuların mevcut bedensel engellerinin hayatlarında yarattığı risk faktörüyle baş ederek başarılı olduklarını söylemek mümkündür. Bu çalışmada sözü geçen faktörlerin neler olduğu ve ne şekilde kullanılabildiği Türkiye'deki Ampüte Futbolcular örneklemi özelinde incelenerek genel olarak ampüte futbolcuların psikolojik dayanıklılık düzeylerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 2018-2019 yılları arasında, ampüte futbolunda lisanslı olarak futbol oynayan 18-42 yaş arasındaki sporcular ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakatlardan oluşan gözlemsel, nitel bir araştırmadır. Kartopu örneklemi yoluyla 3 farklı spor kulübünde oynayan, 16 kişi ile görüşülmüştür. Bu metinlerin üzerinden içerik ve kavram analizi ile tematik ve karşılaştırmalı analiz yapılmıştır. Bulgular: Yapılan nitel analiz sonucunda, karşılaşılan risk faktörleri; bireysel, ailesel, çevresel ve ampüte futbolla ilgili risk faktörleri başlıkları altında incelenmiştir. Bu süreçte belirtilen risk faktörleriyle baş etmede; bireysel, çevresel, ampüte futbolla ilgili ve milli takım oyuncusu olmakla ilgili koruyucu faktörlerin psikolojik olarak dayanıklı bireyler olma noktasında katılımcılar için önemli olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Yapılan araştırmanın sonucunda, ampüte futbolcuların risk faktörleriyle baş etmek için spor ortamında kullandıkları koruyucu faktörler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research focuses on people with physical disabilities, who are considered to be one of the risk factors affecting psychological resilience. It is possible to say that the current physical barriers are successful in dealing with the risk factor they create in their lives. The aim of the study is to determine the factors that influence the overall level of resilience of said amputee players of the factors as to what and in what way examined under specific sample as Amputee Football players in Turkey. Material and Method: This study is an observational, qualitative study consisting of semi-structured interviews with athletes aged 18-42 who play football licensed in amputee between 2018-2019. A total of 16 people were interviewed in 3 different sports clubs through snowball sampling. Thematic and comparative analysis was made with content and concept analysis over the interview texts. Results: As a result of the qualitative analysis, the risk factors encountered; individual, familial, environmental and amputee risk factors related to football are examined. In coping with the risk factors mentioned in this process; The factors related to individual, environmental, protective factors related to amputee football and being a national team player were found to be important for the participants in terms of being psychologically resistant individuals. Conclusion: As a result of the research, the protective factors used by amputee football players in the sports environment to cope with the risk factors were identified.